(SIDE2): Ikke så mye nytt blant julematen, men mange klassikere.

Jul i butikkene

Allerede i oktober begynte butikkene å selge julebrus og julemarsipan. Nå har også nissene kommet på plass på melkekartongene og sjokoladekalenderne frister oss hver gang vi skal handle.

Med andre ord så er det ingen tvil om at julen har kommet til dagligvarebutikkene og vi har tatt en spørrerunde hos de ulike produsentene for å høre hva deres julesortiment består av.

Klassikere

- Vi har ingen nye produkter som lanseres nå til jul, men nyheter som ble lansert tidligere i høst som kan relateres til jul, er Toro Laktosefri Risgrøt og Toro Kremet Ertestuing, sier Bjørn Brennskag, kommunikasjonssjef i Orkla Foods Norge, til Side2.

Andre typiske juleprodukter fra Orkla Foods er blant annet Tomtegløgg, Stabburet Juleansjos Filet, TORO sjysaus og Nora Grønnsaker som surkål og rødkål.

Findus skriver i en mail til Side2 at det ikke blir julestemning uten rosenkål og kan tilby «Våre utvalgte rosenkål».

Mills har ingen julenyheter i år, men velger å holde fokus på sine kjente produkter som Delikat Julepotetsalat, Delikat Waldorfsalat og Delikat Juliesildesalat.

Ferdigmiddager og meieriprodukter

Meierigiganten TINE har flere juleprodukter i butikkene nå. De frister med blant annet kjenninger som Edamerost og Krydret Julebrunost som er krydret med kardemomme. De tilbyr også TINE Iskaffe Julelatte samt TINE Yoghurt Nyt Julen med smakene mørk sjokolade, karamell, fiken og nyheten lakris.

Ferdigmatprodusent Fjordland har flere julemiddager på menyen. Blant annet så tilbyr de klassikere som Juletallerken med ribbe, medisterkaker, julepølse, rødkål og poteter, Kalkunbryst med rødkål og poteter og Julestek med rødkål, mandelpoteter og tyttebær. Fjordland lager også risgrøt og riskrem som er populære produkter til jul.

Julesnacks

Orkla Confectionery & Snacks Norge har sitt faste sortiment med julevarianter innen snacks, kjeks og godteri. I tillegg har de én julenyhet i år: Nidar Smågriser.

Maarud tilbyr i år fem juleprodukter. Dette er de samme produktene som ble lansert i fjor og som ble en stor suksess, ifølge Alexander Høibo, produktsjef i Maarud.

Ifølge kommunikasjonssjef i NorgesGruppen, Kine Søyland, har Norgesgruppen i år lansert en ny sukkerfri julebrus: Julebrus Light. De tilbyr også julegaveposer med produkter fra «Jacobs Utvalgte».

De ulike dagligvarekjedene kan også tilby sine egne ferdigmatvarianter og typiske juleprodukter som lutefisk, pinnekjøtt, nøtter, dadler og fiken.