Gå til sidens hovedinnhold

De alternative julesangene

Er du drit lei Wham og Mariah Carey? Her er vår liste.

(SIDE2): The Killers har gjort det til tradisjon å hvert år å gi ut en julelåt den 1. desember. Inntektene går til AIDS-saken som markeres samme dag.

Men gjengen fra Las Vegas er ikke de eneste som ikke er syngedamer eller andre klissete croonere, som kaster seg i julestemninga ved å lage egne julelåter. Er du drittlei Mariah Careys «All I Want For Christmas is You» eller Whams «Last Christmas», så bør du sjekke lista med alternative julelåter i artikkelen under.

Første som nevnes er The Strokes frontmann og kvinnemagneten Julian Casablanca.

Låta «I Wish It Was Christmas Today» er ikke så optimistisk som tittelen høre ut, men klokkespill blandet med Julians velkjente stemme og raskt tempo, bør sette nok følelser i gang til at jula kan ringes inn.

HTML EMBED

Også Glasvegas, som gjorde stor suksess med sin selvtitulerte debutskive, men siden ikke har vært like i vinden, har gitt sitt bidrag til julens soundtrack.

Låta «A Snowflake Fell And It Felt Like A Kiss» er et nydelig lite stykke velbehag for ørene, med klokkespill og sval koring for rette julestemninga, mens James Allens skotske aksent i det minste setter særpreg.

HTML EMBED

Sufjan Stevens har også vært ute og gjort julemusikk. Blant annet «O Come O Come Emmanuel», fra juleskiva hans «Songs for Christmas». Låta er neddempet, og Stevens myke vokal akkompagneres med klimprende strenger.

Sjekk også ut «That Was The Worst Christmas Ever!» fra samme skive.

HTML EMBED

Noen hakk mer dansbart er Poly Styrene og hennes «Black Christmas», som får føttene i gang med sine punk og ska-undertoner. Dansevennlig, men teksten er som vanlig langt mer reflekterte, og viser at jula ikke nødvendigvis er så man liker å forestille seg.

HTML EMBED

Enda mer uptempo blir det med Blink 182s «Won't Be Home For Christmas» - om fyren som bor i ei rønne, med en sliten kjæreste og som klikker på dem som synger julesanger.

Nok en koselåt altså.

HTML EMBED

Med svenske The Knife blir det også plass til en elektronisk julesnutt.

«Christmas Reindeer» handler både om hvordan man som barn oppdager at julenissen ikke finnes, men også at voksenlivet er hardt arbeid.

HTML EMBED

Også Smashing Pumpkins har hentet fram klokkespil, fløyter og sine yndigste toner, for låta «Christmastime», der Billy Corgan synger om barn som leker og tre som er pyntet.

HTML EMBED

Pearl Jam er klare for Europaturné og Norge kommende sommer, men allerede nå kan du skaffe deg litt juleglede ved å høre låta deres «Let Me Sleep (Christmas Time)».

Eller ikke, dette er ikke den lystigste låta. Men det er Eddie Vedder.

HTML EMBED

Også The Ramones gjorde en julelåt, tilbake i 1968. «Merry Christmas (I Don't Want to Fight Tonight)» er covret flere ganger. Det er bjeller, Rudolf og Dee Dee spiller bassen.

HTML EMBED

Og vi avslutter med nevnte The Killers. Årets julelåt - den sjette i rekken - er «The Cowboys' Christmas Ball», der settingen i videoen (u)naturlig nok er vill vest, mens enorme mengder julepynt skal sette stemningen, sammen med et par roboter. Ikke spør hva som er greia, men en liker du bandet, så er dette absolutt noe å få med seg.

HTML EMBED

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Kommentarer til denne saken