(SIDE2): Julemusikk er for mange dessverre forbundet med klisjépregede og overproduserte tolkninger av standardlåter.

Dette har vi i Side2 bestemt oss for å gjøre noe med, og gir deg her åtte plater som vil sørge for at du kan lytte til kvalitetsmusikk gjennom hele adventstida og selve julefeiringen.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Phil Spector - «A Christmas Gift For You»
Ingen over, ingen ved siden. Drapsdømte Phil Spector var en gang verdens ypperste produsent, og hans berømte «wall of sound» parret med fantastiske julesanger blir enkelt og greit musikalsk gull. Det er nesten umulig å velge seg ut en favoritt her, men hvis man absolutt må er kanskje Darlene Loves tolkning av den Spector-skrevne «Christmas (Baby Please Come Home)» det aller største øyeblikket. Uansett er dette en popfest fra start til mål, som selv 46 år etter at den så dagens lys er tidenes aller flotteste juleplate.

LYTT: Hør albumet i sin helhet på Spotify

Diverse Artister - «Absolute Christmas»
Denne etter hvert legendariske samleplaten finnes nok i de aller fleste norske hjem. Og hvorfor skulle den ikke det? Du finner kanskje en del cheesy låter her også, men med et koldtbord av juleklassikere som Jussi Björlings «O Helga Natt», John Lennons «Happy Xmas (War Is Over)» og WHAMs «Last Christmas» (for å nevne tre), er dette så nær en sikker vinner til juleselskapet som en skive kan bli.

Ole Paus - «Jul I Skippergata»
Mannen med den rustne stemmen slapp denne moderne klassikeren i 2006. Arrangementene er lavmælte og smakfulle, mens Paus snakkesynger seg på sedvanlig rufsete vis gjennom kjente og kjære juleviser, som «Det Kimer Nu Til Julefest», «Du Grønne Glitrende Tre» og «Deilig Er Jorden». Anbefales for alle som er lei av ihjelpolerte gospelkor-skiver i julehøytiden.

LYTT: Hør albumet i sin helhet på Spotify

Diverse Artister - «It's A Cool, Cool Christmas»
For den kredbevisste juleelskeren må dette være det perfekte valg. Indiehelter som Flaming Lips, Teenage Fanclub og Dandy Warhols gjør sine versjoner av kjente og kjære klassikere. Men det er de forsiktige folkene i amerikanske Low som stjeler showet, med sin egenkomponerte «Just Like Christmas». Sangen nevner for øvrig Oslo i teksten, noe som burde gi ekstrapoeng hos patriotiske nordmenn.

Paal Flaata - «Christmas Island»
Paal Flaata er etter manges mening landets beste mannlige vokalist, og på «Christmas Island» (utgitt i 2006), briljerer den tidligere Midnight Choir-vokalisten stort. Med et enormt emosjonelt register og flotte sanger som «There's A Light», «Annabelle» og tittelsporet, er dette blant tidenes aller flotteste norske juleplater.

Bob Dylan - «Christmas In The Heart»
Mange rynket på nesen da gamlefar Dylan kom med sitt aller første julealbum tidligere i høst. Men som vanlig vartet His Bobness opp med bunnsolide saker.Fordelt på 15 spor får vi servert relativt tradisjonstro tolkninger av klassikere som «Winter Wonderland» og «Little Drummer Boy», men også en del halvobskure og mindre åpenbare låtvalg. Felles for de aller fleste sporene er at Dylan og hans eminente band tilnærmer seg materialet med kjærlighet og innlevelse.

Sufjan Stevens - «Songs For Christmas»
Den sensitive indiemannen Sufjan Stevens er en aldri så liten norgesvenn. Så da amerikaneren slapp sitt enorme juleprosjekt «Songs For Christmas» i 2006, var gleden stor her på berget. Boksen består av 5 EPer Stevens tok opp og delte ut til sine venner i tidsrommet 2001-2006, og består for det meste av luftige og behagelige folkversjoner av klassikere som «Amazing Grace», «Little Drummer Boy» og selvfølgelig «O Holy Night».

Bugge Wesseltoft - «It's Snowing On My Piano»
Jazzguruen Bugge Wesseltoft roer det hele ned med sitt instrumentale julealbum «It's Snowing On My Piano». Skiva kom ut i 1997, og har sakte, men sikkert vokst seg til å bli en folkefavoritt med årene. Og når man hører Wesseltofts sarte, følsomme pianoversjoner av blant annet «Du Grønne Glitrende Tre» og «Deilig er jorden» er det ikke rart stadig flere velger å finne julefreden med denne plata i bakgrunnen. Nydelig!

LYTT: Hør albumet i sin helhet på Spotify

Har vi glemt favorittplata di? Si din mening om julemusikk i kommentarfeltet!