Gå til sidens hovedinnhold

Én av ti dropper juletreet

Likevel - sjekk hvilken tretype som er mest populær.

(SIDE2): Vi er på vei inn i julehøytiden og kan nå telle timer til julekvelden.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå

Det neste døgnet gjør vi nordmenn og resten av verden noe så merkelig som å hugge eller kjøpe et tre og ta det med inn i stua og sette pynt på det. Vel, ikke alle gjør det.

De fleste har juletrær
I den store juleundersøkelsen, som Norstat har utført på oppdrag for Side2, svarer 12 prosent at de ikke skal ha juletre til årets feiring.

Årsakene til dette kan være plassmangel, ønske om å slippe «alt styret» rundt juletreet eller at man rett og slett ikke liker juletrær.

Men til tross for at hver tiende nordmann dropper juletreet, så svarer 84 prosent at de skal kjøpe juletre.

Hvilken tretype skal du så kjøpe? Det er tre ulike tretyper å velge mellom; gran, edelgran, furu. I tillegg kommer også plastikktre.

Gran på topp
Side2s juleundersøkelse viser at nordmenn flest kjøper gran og edelgran. 37 prosent svarer at de velger gran, mens 36 prosent svarer at de velger edelgran.

På bunn kommer furu, som kun 5 prosent tar med seg inn i julefeiringen.

Men juletrær av plastikk er også i mange julestuer. 18 prosent svarer at de kjøper plastikktrær. For mange er årsaken allergi mot «vanlige» trær. I tillegg er det lettere med et plastikktrær, etter som det ikke røyter.

En tredel hugger selv
I gamle dager var det for mange en tradisjon å hugge juletreet selv. Den tradisjonene har dabbet noe av, men ser fortsatt ut til å stå sterk.

26 prosent av de spurte svarer at de hugger juletreet selv, mens 62 prosent gjør det enkle og går på nærmeste juletreutsalg.

Juletre-tradisjonen stammer fra 1500-tallets Preussen. Romanen Den unge Werthers lidelser gjorde at skikken spredte seg. Boken ble svært populær, det samme ble tradisjonen.

Undersøkelsen ble gjennomført av Norstat i perioden 23.-27. november med 1004 respondenter. Feilmargin på +/- 3,2 prosent.

Siste fra Side2: Sjekk forsiden nå

Reklame

Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris

Kommentarer til denne saken