(SIDE2): - Det var etter at Robinson-episodene begynte å sendes på TV at det gikk galt for meg, og det gikk galt kjempefort. Mellom premierefesten til avslutningsfesten var det tre måneder, og på den tiden var jeg blitt helt på trynet. Jeg sto i kø for å få ei brødskive og pantet flasker. Mens folk så meg på TV, gikk jeg i virkeligheten rundt og jaktet nye skudd, sier Julianna Skartland til Side2.

I medielyset
Julianna Skartland (29) deltok i 2008 i realityserien Robinson. Før det hadde hun også gjort seg landskjent som stripper, da hun i 2006 fikk medhold av Borgarting lagmannsrett i at stripping er å regne som kunst.

Les: Stripper blir realitystjerne

Oppmerksomheten og presset fra omgivelsene ble i etterkant for mye, og heroinen ble utveien for Skartland.

- Jeg hadde vært i media før Robinson, og presset hadde sikkert bygd seg opp. Den store smellen kom etter Robinson. Plutselig visste så mange hvem jeg var, og jeg følte presset om å være perfekt. Jeg taklet det ikke, forteller Skartland, som var svært langt nede.

- Hver gang jeg satte et skudd heroin, håpet jeg at jeg ikke skulle våkne. Jeg hatet meg selv, og orket ikke se meg i speilet engang.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

De siste to årene har hun jobbet hardt for å bli rusfri, og er nå inne i sin femte måned uten heroin.

- Det gikk veldig bra rett etter jeg kom hjem fra Robinson, men jeg følte selv presset bli stadig større og nedturen startet for alvor da episodene begynte å sendes. Fallhøyden var så stor. Jeg opplevde det som at folk forventet andre ting av meg fordi jeg hadde vært på TV, og det var mye sjalusi fra venner.

Advarer
Skartland advarer nå gutter og jenter som søker oppmerksomhet og kjendisstatus via realityserier eller ved å kle av seg klærne, og sier at det får konsekvenser uansett. Selv om de ikke nødvendigvis blir så store som for henne selv.

- Folk gjør hva som helst for å komme i søkelyset. Da jeg var ung var det viktigst å få seg en utdannelse, lære noe og kunne noe. Nå er det om å gjøre å bli sett. Men det gir deg ingenting at folk vet hvem du er. Er du kjendis uten å kunne noe spesielt, vil du aldri føle deg tilstrekkelig, sier Skartland.

Hun mener nemlig at et av problemene med den raskt oppnådde reality- og nettkjendisstatusen, at den ikke er bygd på noe.

- Oppmerksomheten man får fordi man har kledt av seg på internett, speiler ikke den virkelige verden. Oppmerksomheten får man ikke fordi man har gått skole og kan noe, er flink i noe. For meg ble forventningene for store, det ble for mange som krevde at jeg skulle stille opp. Og jeg ble veldig alene med opplevelsene. Sa jeg til venner at jeg sleit, så fikk jeg beskjed om å slutte å sutre og bli med å feste. Det viste seg at jeg ikke hadde så gode venner.

Skam
Da Julianna kom hjem etter Robinsonooppholdet, hørte hun ikke mer fra produksjonsselskapet. Hun ringte Robinson-psykologen en gang selv - hun måtte snakke med noen. Det ble med den ene samtalen.

- Jeg ville jo være kjent, ha det positive rundt det å være kjendis. Da vil man ikke legge seg inn på rehabilitering. Dessuten skjemtes jeg sånn, jeg følte så stor skam. Jeg gjemte meg og gikk knapt på butikken. Den skammen føler jeg på fremdeles, sier Skartland,

Skartland mener det derfor er behov for et sted der alle som har deltatt i slike show kan søke hjelp dersom de opplever vanskeligheter i etterkant.

- Det blir bare flere og flere realityshow, og vi vil se flere og flere som trenger hjelp. Personer som er i medias søkelys trenger rådgivning over tid, men folk som deltar i reality blir bare kastet inn i det. Da vi spilte inn Robinson, ble vi fortalt at en av ti får problemer etterpå. Men hva slags problemer? Det er jo ganske mange det gjelder da, forteller 29-åringen.

For Julianna raknet ting fort. Hun dukket ikke opp til avtale jobber, hun forsvant og hun fulgte ikke opp. Oppvåkningen kom da hun mistet omsorgen for sine to barn.

- Jeg var i fornektelse. Jeg hadde da ingen sprøyte i armen, jeg var jo ikke sånn. Men da ungene ble tatt skjønte jeg at dette gikk galt.

Bra nå
Skartland er ikke den eneste som advarer mot berømmelsens bakside. Helene Rask fortalte sist uke Dagbladet at hun sliter etter at hun la glamourmodellkarrieren på hylla, at de tidligere valgene har satt begrensninger for jobb og sosial omgang med folk. Julianna sier hun kjenner seg igjen.

- Jeg har gått mange runder med meg selv om jeg ville stå fram i media nå eller ikke. Hvorfor er jeg i media nå, når det var media som førte til at jeg gikk på en smell? Men jeg har lyst å jobbe med dette, snakke med unge og forklare hva det innebærer. Jeg håper at min historie kan få andre til å tenke.

Etter to år inn og ut på rehabiliteringssteder, er Julianna nå på Subuxone.

- Jeg har det godt med meg selv i dag, og har masse håp for fremtiden. Jeg trener, går på behandling for rusmisbrukere og ser barna mine. Kanskje jeg måtte gjennom dette for å vite hva som er viktig i livet - barna, familie, det å ha en meningsfylt jobb, føle seg flink i noe, sier Skartland, og avslutter:

- Har du lyst på kjendisstatus, så tenk deg om hvis du har lyst å kunne ta en pils i fred senere. Og de som slenger med leppa, bør også tenke seg om og vite at det er mennesker de slenger dritt til.