(SIDE2): I den nye boken «Salt, Sugar, Fat: How the Food Giants Hooked Us» har New York Times-journalist Michael Moss gått junkfood-industrien etter i sømmene.

Sukker + saltformelen
Moss har funnet ut vitenskapen bak alt det fristende søte og salte, og ikke minst fete folk propper i seg i det daglige. For det er en vitenskap, og de store selskapene som Pepsi, Kraft og Kellogg er blant dem som har funnet den magiske formelen som gjør at vi kommer tilbake for mer, skriver den britiske avisen Daily Mail.

Moss avdekket mange triks i bransjen. Alt fra å endre den fysiske formen på salt og sukker, til å gi potetgullet den ekstra «krispy» lyden. Den forførende miksen av salt, sukker og fett skal friste oss til å kjøpe mat som ofte er svært usunn. Forfatteren fant ut hvor langt industrien vil gå for å utnytte disse forførende kreftene. De store selskapene utfører tusenvis av tester av kundens preferanser og de konstruerer intrikate matematiske formler for å oppnå den perfekte søtheten i sukkerholdige varer.

Dette kalles «bliss point» i bransjen, eller fritt oversatt til «lykkepunktet» på norsk. Denne søtheten gjør mat og drikke mest mulig behagelig, og kan gi forbrukeren den samme følelsen som kokain gjør for hjernen. Sukker kan gi et rush til hjernen på lik linje med det narkotiske stoffet.

Matsminke
De største produsentene gikk med på å la Moss teste ut en del produktene uten den korrekte sukker-søtt-fett-formelen de normalt bruker. Han prøvde sine favoritter av salte kjeks fra Kellogg, bare med mindre salt. Smaken endret seg ikke overraskende dramatisk. Kjeksen smakte platt, som papp og var lite tiltalende for smaksløkene.

Ferdigmatprodusentene elsker salt, og det er ikke så rart. Det er billig og Moss skriver at det lille krydderet har «mirakuløse krefter» til å øke appellen for bearbeidet mat. Det samme eksperimentet ble gjort med supper, brød og kjøtt. Smaken endret seg radikalt når saltet, sukkernivået og fettnivået ble fjernet.

- Det verste er, og det er den ubønnhørlige konsekvensene av matvareindustrien, er ferdigprodusert mat uten matsminke gir frastøtende smak som er bitter, metallisk og snerpende, sier Moss ifølge den britiske avisen.

De store selskapene tyr heller til matsminke, og både feter, salter og sukrer maten som i seg selv er smakløs i stedet for å lage mat som er appellerende i seg selv. Grunnen er enkel - det er billigere.

Forskning viser at gleden over å spise fet mat handler like mye om en følelse som smak. Vi føler fettet gjennom trigeminusnerven, over og bak i munnen. Nerven sender informasjon om fettet til hjernen, og jo bedre det føles, jo mer har vi lyst på.

Moss skriver videre at når det gjelder salt, så har et av verdens ledende saltprodusenter, det USA-baserte selskapet Cargill, funnet ut at ved å pulverisere krydderet til et fint pulver treffer det smaksløkene raskere og hardere, og dermed forbedres smaken. Denne utviklingene har gjort potetgull langt mer uimotståelige enn det var for bare 20 år siden. Det samme gjøres med sukker, som er blitt manipulert til å bli hele 200 ganger søtere enn det egentlig er.

Mindre salt? Mer av noe annet
Den amerikanske forfatteren skriver videre at når produsentene hevder det er mindre salt, sukker eller fett i en vare, så øker de innholdet av en av de to andre tingene for å gi den smaken forbrukeren vil ha. Det er en av de sleipeste triksene, skriver Moss, og det ble utviklet for over 100 år siden på grunn av en krangel mellom brødrene Kellogg.

Arven etter Kellogg
John Harvey Kellogg, en idealistisk amerikansk lege, hadde utviklet et sanatorium i byen Battle Creek for å kurere amerikanerne for deres lidenskap for kjøtt. Pasientene ble satt på strenge diettregimer av kjedelig og smaksløst, men sunt, kosthold. John utviklet også en frokostblanding av hvete i denne perioden. Men i 1906 fant broren Will, som egentlig jobbet med regnskap i bedriften, ut at han ville tilsette sukker til frokostblandingen. Den ble en umiddelbar hit.

John var rasende og den påfølgende kampen over frokostblandinger havnet i domstolene to ganger. Men Will vant fram og fikk lov å selge den sukkerholdige frokostblandingen under familienavnet Kellogg. Cornflakes ble standard, og den søte frokosten så dagens lys for alvor, etterfulgt av sukret lunsj og middag.

En del av arven etter Kellogg er at det aldri har vært vanskeligere å unngå usunn, behandlet mat.

Følg Side2s treningsblogg her!

Les også: