Gå til sidens hovedinnhold

På denne stranda kan det skjule seg enorme verdier

Nå strømmer skattejegerne til etter nok et verdifullt funn.

Den såkalte Jurassic Coast er en drøyt 15 mil lang kyststripe som strekker seg gjennom Devon og Dorset i England, nærmere bestemt fra Orcombe Point nær Exmouth i East Devon til Old Harry Rocks ved Swanage i East Dorset.

Klippeområdet ble dannet i tidsperiodene trias, jura og kritt - altså en tid hvor dinosaurer og marine reptiler herjet kloden og havene - og kyststrekningen er beryktet for sine mange (skjulte) fossiler. Fra 2001 har Jurassic Coast vært et verdensarvsted.

Enorme verdier

I løpet av romjulen ble det gjort nok et funn. Hobbypaleontolog Alan Saxon gravde fram et skjelett av en Ichthyosaurus til en verdi på om lag 150.000 kroner på stranda ved Charmouth langt vest i Dorset.

strømmer folk til i håp om å gjøre lignende oppdagelser.

Fossilekspert Paul Crossley forteller til avisen Daily Mail at fossiler er «big business», enkelte funn kan være verdt titalls millioner.

Ekspertene frykter at en rekke skjelett blir omsatt på svartebørsen. Istedenfor å havne på museum og i laboratorier, hvor de kan avduke mer om jordens historie, havner disse uerstattelige skattene hos rike forretningsmenn, russiske oligarker eller på bunnen av en japansk millionærs svømmebasseng.

Revolusjonerte historien

Opp gjennom årene er det gjort en rekke betydelige funn, særlig i området rundt Lyme Regis og Charmouth. Det var blant annet her Mary Anning bokstavelig talt gravde seg ut en karriere på begynnelsen av 1800-tallet.

Anning hadde alltid likt å samle på fossiler, en hobby som hennes far lærte henne (han ville selge de rare steinene han gravde fram til strandturister).

En vakker dag i 1811, la hennes bror merke til en hodeskalle som stakk ut av noen steiner i nærheten av huset hennes. Han fortalte Anning om oppdagelsen, som deretter gravde ut skallen for så å finne et helt «krokodilleskjelett». Men det var ingen krokodille - det var et forhistorisk havreptil, som senere ble kalt Ichthyosaurus.

På denne tiden var hun bare 10 år gammel.

Dette skulle vise seg å ikke være et engangstilfelle. Hun fant også en Plesiosaurus, en Pterodactylus og en Squaloraja.

Annings oppdagelser bidro til å fullstendig revolusjonere det 19. århundres syn på historie i en tid da folk flest nektet å tro på eksistensen av dinosaurer. For mange er hun grunnleggeren av moderne geologi, noe som er ironisk med tanke på at London Geological Society ikke engang ville innrømme at kvinner bidro til forskningen før 55 år etter hennes død.

Reklame

Nå er det salg på våre grillfavoritter

Kommentarer til denne saken