Kadra Yusufs innlegg «Kjære Sølje Bergman» har skapt stor debatt. Blogginnlegget er delt over 12000 ganger, og kommentarfeltene er stort sett fulle av støtte.

«Når du sier noe så dumt så fortjener du litt kjeft, så her kommer det: Du er et historieløst menneske som har levd et beskyttet liv, og nå snubler du over toppen av din egen behovspyramide og gambler med ikke bare dine unger, men også andres barn! Du er en gratispassasjer som ikke hadde visst hva solidaritet er om det så traff deg i trynet».

Les hele blogginnlegget til Kadra Yusuf her.

Skuespiller Sølje Bergman har flere ganger fortalt i media at hun ikke vaskinerer barna sine, ettersom hun mener det kan skade dem. For dette har hun mottatt krass kritikk fra fagkretser.

LES MER: - Dine holdninger om vaksiner er farlig for samfunnet, Sølje Bergman

- Jeg ble irritert

Yusuf selv sier hun skrev innklegget på Facebook etter å ha hørt et intervju med Bergman på P2s «Salongen» torsdag. Senere fikk Nettavisen tillatelse til å gjengi det i sin gjesteblogg.

- Det var i utgangspunktet ikke ment som et avisinnlegg – dette var bare meg som var så irritert. Jeg hørte på «Salongen» i går, og jeg reagerte veldig på det hun sa der.

Yusuf mener at Bergmans holdninger viser at hun er historieløs.

- Hun er del av en trend, en på mange måter kjip trend. Den generasjonen som har vokst opp med vaksiner, som har levd i en sykdomsfri verden, som aldri har sett hva meslinger kan gjøre, hvordan et barn kan bli forkrøplet av polio, at de ligger på isolat med tuberkulose. Jeg mener hun er utrolig historieløs og veldig privilegert. Det er greit, men det er folk som lytter til henne – småbarnsforeldre er naturlig nervøse for sine barn. Men hvis bare en eneste person lytter til henne og synes det hun sier er kjempelurt - hun er jo over alt, hun må jo vite hva hun snakke rom – og derfor lar være å vaksinere barnet sitt. Det ansvaret tar hun ikke. Da hadde hun argumentert, og ikke tatt på seg offerrollen.

LES også: - Da jeg fikk meslinger på skolen var det aldri et skyldspørsmål

Historieløs

Og nettopp det er det enkelte som også poengterer i kommentarfeltene.

- For den som vokste opp i en tid det ikke var vaksine, husker med gru alt vi var igjennom, meslinger, røde hunder, skarlagensfeber, polio, tuberkulose. Jeg ble hentet ut av helsesøster midt i en skoletime, brodern hadde fått skarlagensfeber, det var smittsomt. Vi var i karantene, med lapp på ytterdøra. Det var et mareritt når noen fikk disse smitsomme sykdommene, noen ble ikke friske, mange fikk varige men. Det var enorm lettelse at mitt barn kunne vaksineres mot dette. Det er en veldig medisinsk framgang at disse sykdommene kan utryddes, hvis alle får vaksine. Det er håpløst når noen er så imot det. Hvem ønsker slike epidemier? Dette er vaksiner som er godt prøvd i mange år, og som virker. Det gjelder ikke et enkelt barn med vrange foreldre, det gjelder barn over hele verden. Forskere verden over jobber hardt for å bukt med alvorlige sykdommer. Skal vi stoppe det for at noen vil leve enkelt, det vil si, drikke forurensa vann foreks, skriver en kvinne.

Andre nøyer seg med korte, positive tilbakemeldinger:

- Så utrolig bra skrevet!

- Amen! Godt skrevet.

- I love it! Dette er et så viktig tema at litt sunt bondevett kombinert med tydelig språk er på sin plass. Godt skrevet!!

LES også: Meslinger påvist i Oslo

- Hun bytter hatter

Yusuf sier innlegget hennes også er en form for mediekritikk.

- Jeg synes NRK lot Bergman slippe for lett unna. De hadde en slags illusjon om at det var en slags balanse i intervjuet, men det var jo ikke det. Hun henviste ikke til noen forskning eller leger eller andre. Det var bare «jeg vet» og «jeg kan». Når man snakker om noe så viktig som vaksineprogrammet, så må man kunne dokumentere påstandene sine.

- Dessuten byttet hun hatter hele tiden. Den ene gangen var hun en samfunnsborger som måtte ha lov å delta i debatten. Så var hun en mamma som bare ville sine barns beste, som valgte å tenke selv. Jeg har lest det hun har skrevet og sagt også før, og jeg behandler henne som en voksen samfunnsdebattant – innlegget mitt er ikke ment for å ta henne, men argumentene hennes, sier Yusuf, som viser til at Bergman ved flere anledninger har deltatt i den offentlige vaksinedebatte.

- Jeg har ikke noe imot at hun sier høyt og lenge at hun er mot vaksiner, men jeg vil gjerne at hun henviser til forskning, noe vi kan etterprøve. Folk må gjerne bruke «jeg, jeg, jeg», men da må de bli forberedt på at argumentene deres blir kritisert.

Nettavisen har vært i kontakt med Sølje Bergman, men hun avstår, enn så lenge fra å kommentere saken.