(SIDE2): Koffein forstyrrer døgnrytmen din, den indre klokken som forteller kroppen din når du skal sove, og når du skal være våken, mener en ny studie.

Forskere ved University of Colorado og Harvard Medical School brukte fem personer i en studie for å sjekke hvordan effekten av koffein påvirker kroppen med tanke på søvn, skriver Today. Testpersonene kom til deres laboratorium i en periode på 49 dager. Der fikk de ulike doser av sterkt lys, svakt lys, koffein og placebo – for å sjekke hva dette gjør med søvnsyklusen.

Personene ble fulgt opp med blant annet celleprøver og test av blod og spytt. De fant ut at koffein blokkerer adenosin- molekylet, som gir kroppen beskjed om at den er trøtt. Dermed hindrer koffeinet «meldingen» i kroppen som fremmer søvn.

Forstyrrer søvnen med 1,5 time

Studien hevder videre at mengden koffein i en dobbel espresso for eksempel, forstyrrer den indre klokken med 40 minutter i gjennomsnitt.

Effekten av koffein blir verre sammen med sterkt lys. Får du sterkt lys i tre timer før du skal sove, forskyves søvnsyklusen med 85 minutter. Kombinert med koffein blir tiden en time og 45 minutter.

Mange mener de kan drikke kaffe sent på dagen, og likevel sovne godt. Studien hevder dermed at dette ikke stemmer.

- Dette er den første studien som viser at koffein påvirker menneskets biologiske klokke, hevder Kenneth Wright, ved Universitetet i Colorado.