Kaiser Chiefs
Off With Their Heads
Universal/Polydor/B-Uniqe


(SIDE2): Etter ti år i smelteskjea har Kaiser Chiefs funnet frem til en oppskrift på indiepoprocken som funker til dels meget bra. Fengende melodier, enkle og greie komposisjoner, helt ufarlig (det er nesten så en må sløyfe «indie»).

VG-liste-singelen «Ruby» fra 2007-albumet «Yours Truly, Angry Mob» er et godt eksempel på bandets låtmakerkunst.

På «Off With Their Heads» har bandet hyret inn storprodusenten Mark Ronson som strekker seg langt i gjøre guttene fra Leeds enda mer fengende. Du har ganske sikkert hørt litt av det på radioen allerede, hvor singelen «Never miss a beat» har gått på tung rotering. Du vet, den med «It’s cool to know nothing». Liker du singelen, liker du antakelig resten av albumet også – låta er toneangivende og ligger heller ikke langt over det øvrige materialet i kvalitet.

Men samtidig som hodet nikker forsiktig til rytmen sitter jeg også igjen med følelsen av at dette er helt ubetydelig. Så fort en sang er ferdig er jeg forventningsfull til den neste, men har også glemt hva jeg nettopp hørte. Det svinger, ja, men utover det er det lite å hente. Å lytte til «Off With Their Heads» kan sammenliknes med å se en helt ok actionfilm fra Hollywoods tilsynelatende endeløse produksjonsbånd.

Inntrykket forsterkes om en tar seg tid til å lese det meningsløse sludderet som utgjør tekstene til albumets tolv låter. Om de handler om noe er det meningsbærende tapt i nødrim og tankespinn. På en annen side: Det er bare tekster.

Svorne tilhengere av Kaiser Chiefs vil nok finne mye bra materiale på «Off With Their Heads». For folk flest vil albumet være en helt grei investering uten verken de store høydepunktene eller dype dalene.