(SIDE2): Studier tyder på at hodekål, brokkoli, blomkål og rosenkål er blant våre viktigste grønnsaker i kampen mot kreft. Det skriver Opplysningskontoret for frukt- og grønnsaker, frukt.no på sine sider.

Det er i boken «Mat mot kreft» at forfatterne Dr. Béliveau og Dr. Gingras fremhever kålfamilien som grønnsakene med flest kreftbekjempende egenskaper. Et kosthold som for eksempel inneholder tre eller fire porsjoner brokkoli per uke, har vist seg å være tilstrekkelig for å beskytte mot polypper i tykktarmen.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Viktige kålsorter
De viktigste kålsortene som brokkoli, blomkål, rosenkål og grønnkål stammer direkte fra vill kål (Brassica oleracea) som fremdeles finnes frittvoksende langs atlanterhavskysten og ved Middelhavet.

Men du tenker kanskje at kål er kjedelig? Da bør du prøve disse deilige oppskriftene!

MEST NÆRINGSSTOFFER: Du bør koke kålgrønnsakene så lite som mulig, og i minst mulig vann. Å dampkoke eller å tilberede kål i wokpanne er best for å bevare næringsstoffene. Samtidig gjør det også grønnsakene mer delikate og velsmakende.

DIGGE KÅLOPPSKRIFTER:

Grønn wok på 20 minutter
Porsjoner: 4
Ingredienser:
2 ss olje til woking
2 ts revet fersk ingefær
1 stk. finhakket rød chili
8 stk. finstrimlet vårløk
200 g brokkoli i buketter
1 stk. finstrimlet kinakål
2 stilk finstrimlet stilkselleri (stangselleri)
½ stk. finstrimlet grønn squash
200 g sukkererter delt i to
200 g frisk spinat
200 g pak choy
8 stk. cherrytomat delt i to til pynt.

Fremgangsmåte:
Varm olje i en wok og fres ingefær og chili i 30 sekunder. Tilsett vårløk, brokkoli og snittet kinakål og wok i 2 minutter. Ta opp og legg til side.
Varm olje i woken og fres stilkselleri, squash og sukkererter i ca. 1 minutt. Vend inn spinat, snittet pak choy og tomater og stek til alt er varmt.

Gratinert kål og nudler
Porsjoner: 5
Ingredienser:
1 stk. hakket løk
1 ss smør
500 g savoykål (kinakål kan også brukes)
0,4 stk. stilkselleri (stangselleri) i skiver
1 ts karve
litt pepper
1 ½ dl hvitvin eller vann
125 g nudler
4 dl grønnsakbuljong (utblandet)
2 ss maisenna
1 dl vann
2 dl lettrømme
1 ½ dl flakede mandler
2 ss revet parmesan

Fremgangsmåte:
Tilbehør: Ferskt brød eller rundstykker.

Fres løken i en stor vid gryte. Tilsett kål, selleri, karve, pepper, vin eller vann. La kålen dampe under lokk til den faller sammen og er knapt mør. Kok nudlene etter anvisning på pakken og la den renne godt av. Varm stekeovnen til 230 grader C. Kok opp buljongen og tykne den med maisenna utrørt i vann. Rør inn rømme. Bland saus og nudler i kålgryten. Hell stuingen i en smurt, ildfast form. Dryss over mandelflak og ost, og gratiner retten midt i ovnen til mandlene er gylne.

(Kilde: Frukt.no)

LES MER OM HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!