(SIDE2): Vi står daglig overfor valg som påvirker vår totale helsetilstand. Hva vi spiser og hvor mye vi beveger oss er utslagsgivende.

Mer fra Side2. no: Sjekk forsiden nå

Når du først skal få vekk kalorier kan det derfor være viktig å velge det som er mest effektivt. Og det er ikke alltid det du tror.

Ivillage har regnet ut hva forskjellige aktiviteter får vekk av kalorier, både innenfor trening og til det helt banale av det dagligdagse. Hva forbrenner mest av å surfe på nett og å bla i et blad?

Alle beregningene er gjort ut ifra en kvinne på 63 kilo som gjør den aktuelle aktiviteten konstant i 60 minutter. De eksakte tallene vil derfor ikke gjelde for alle, men likevel gi en pekepinn.

Trening:

Yoga vs. svømming
Ved å svømme forbrenner du 270 kalorier i timen. Aktiv yoga forbrenner 166. Fordi vann gir ti ganger større motstand enn luft er derfor svømming mer effektivt.

Løping vs. sykling
En intens spinningtime på 30 minutter forbrenner mer enn en én-mils lang løpetur, skriver nettstedet. Men marginene er ikke så store; en times løping tar 634 kalorier, mens en times sykling tar 666.

Aerobic vs. pilates
Middels intens aerobic brenner 380 kalorier, mens pilates på samme nivå vil ta 328. Aerobic innebærer konstant bevegelse og gjør at du svetter mer. Men for maksimalt utbytte bør du ta med elementer fra pilates også: riktig holdning kan forsterke treningsintensiteten.

Tredemølle vs. StairMaster
«Stigende gåing» på tredemøllen forbrenner 282 kalorier, mens en stairmaster som brukes riktig kan brenne mer enn 380. Hvis du unngår å lene deg på håndstøtten oppgraderer du ytterligere.

Sirkeltrening vs. kickboksing
Mens sirkeltrening brenner 508 kalorier, tar kickboksing hele 700 i timen. I tillegg til å forbrenne vil kickboksing øke kraft og utholdenhet, og ved å bruke hansker med litt ekstra vekt kan du fordoble kaloriantallet du forbrenner.

Dagligdagse aktiviteter:

Vaske bilen vs. å rydde i garasjen
Å vaske bilen for hånd, med all skrubbing og smidighet det innebærer, kan faktisk være en skikkelig workout. Ifølge Ivillage forbrenner denne aktiviteten 200 kalorier mot 158 for å omorganisere garasjen (det er uvisst hvor rotete garasjen nettstedet har beregnet ut ifra var).

Fjerne ugress vs. rake løv
Faktisk vil en time med å fjerne ugress i hagen forbrenne rundt 288 kalorier, mot rankingens 158. Knebøy og løfting gjør at dette kan regnes som en ordentlig aktivitet. Ta med pilatesinspirerte grep for å få mest mulig ut av ugressfjerningen. Riktig holdning er gull.

Rydde skapet vs. shopping
De fleste er vel enige om hva som er morsomst, men å rydde vil faktisk forbrenne drøyt hundre flere kalorier enn shopping. Ved å løfte ut og inn, brette klær og bøye deg ned forbrenner du omtrent 230 kalorier i timen. Hvis du i tillegg prøver alle klærne du ikke har sett på en stund kan du øke tallet enda mer.

Å stryke klær vs. å brette dem
Fordi å stryke klær innebærer at du står oppreist bruker du hele kroppen. Bytt også på hvilken hånd du holder strykejernet i. Stryking brenner 146 kalorier, mot de 118 kaloriene å brette klær tar.

Vaske vinduet vs. ta oppvasken
Å løfte vekter er ikke den eneste måten å stramme opp overkroppen på. Vindusvasken tar nemlig 300 kalorier i timen. Å vaske tallerkener og bestikket derimot, forbrenner bare 142.

Fritidssysler:

Rulleskøyter vs. frisbee
Det er helt klart mer effektivt å velge rulleskøyter hvis du vil få vekk kaloriene, det tar nemlig 444 i timen. Men det gjelder bare hvis du gjør det i et jevnt tempo, så spill musikk og hold rytmen. Frisbee, en relativt stillestående aktivitet, tar bare 197 kalorier.

Rockering vs. trampoline
Med mindre du er ekstremt flink med rockeringen forbrenner du antakelig mer med en time på trampolinene. Det skal ta 300 kalorier, mot rockeringens 204. Hoppingen får mer kraft hvis du bruker arm og bein så mye du kan.

Lufte bikkja vs. kort sykkeltur
Det kommer litt an på hvor dressert hunden din er, men en normal timelang luftetur tar 222 kalorier. Fordi hunden har visse behov og gjerne en nysgjerrighet som får dere til å stoppe ofte, blir ikke dette like effektivt som sykling. En sykkeltur i nabolaget forbrenner 254.

Surfe på nett vs. å lese en bok
Ikke at noen av disse aktivitetene kvalifiserer til trening, men nettsurfing forbrenner faktisk 114 kalorier i timen og dermed mer enn boklesing – som tar 82. Du mister flest kalorier når du søker etter noe spesielt. Hvis du i tillegg står eller sitter på en treningsball trenger du derfor ikke ha dårlig samvittighet for å surfe rundt på eBay.

Snakke i telefonen vs. bla i blad
Lange samtaler i telefonen, altså i hvert fall en times lange, forbrenner 154 kalorier. Å lese et blad er like kaloriforbrennende som å lese en bok, altså tar det 82. Skravling i telefonen er mer effektivt, sikkert fordi man ofte tusler rundt og beveger på seg underveis. Ved å ta en skikkelig tur mens man prater forsterkes denne effekten.

Det kan være greit å finne ut hvor mange kalorier du faktisk trenger.
Finn det ut her: Hvor mange kalorier trenger du?

Vi har også samlet tips til enkle tilleggsaktiviteter som kan fjerne opptil 100 kalorier ekstra.

1. Hink
Prøv å hinke, eller småløpe, 15 minutter daglig. Legen Sharon Ritcher foreslår på Ivillage.com at man hinker sammen med barna sine, for eksempel på vei til butikken eller hjem fra busstoppet.

2. Rydd
Rydd litt ekstra når du tusler rundt i hjemmet ditt. Ifølge samme nettsted kan ti minutters rydding, fire ganger daglig, forbrenne circa 100 kalorier. Sjekk ut deres kalorikalkulator her.

Vi har tidligere skrevet om hvor mye du forbrenner under helt dagligdagse gjøremål.
Les mer her: Dette forbrenner du

3. Bowling
En tretti minutters runde på bowlingbanen forbrenner omtrent 100 kalorier, skriver nettstedet. I tillegg er det en aktivitet mange kan ta del i, og derfor sosialt. Men forsøk å unngå godteri mellom kastene.