Gå til sidens hovedinnhold

Forskere: Slik kutter du kalorimengden i ris

Dette trikset er så enkelt, og så genialt.

(SIDE2): Å tilsette fett når du koker ris kan gi deg en positiv overraskelse.

Færre kalorier

Ris er en populær matvare. Til tross for at ris kan brukes til så mangt i matlagingen har matvaren de siste årene blant annet blitt koblet til høyere risiko for overvekt og diabetes.

Ifølge Washington Post inneholder en kopp med kokt ris cirka 200 kilokalorier, hvor mesteparten av energien kommer fra stivelse som blir brutt ned til sukker i kroppen.

Men nå kan det finnes en måte å gjøre risen litt sunnere og mindre kaloririk, skriver avisen.

Kjemi

En student og hans professor ved University of Sri Lanka skal nemlig ha funnet ut hvordan du kan koke ris som gjør at kaloriinnholdet blir redusert med så mye som 50 prosent. Metoden er enkelt og greit bare en liten manipulering av kjemi kombinert med et par enkle triks du gjør i praksis, står det på nettsidene til Washington Post.

- Det vi gjorde var å tilsette kokosolje i det kokende vannet før vi hadde oppi risen, cirka tre prosent av vekten til risen du skal koke, sier Sudhair James som har deltatt i forskningen.

- Etter at risen var ferdigkokt ble den avkjølt i kjøleskapet i 12 timer. Det er det!

Endrer strukturen i riskornet

For å gjøre en lang historie kort så skyldes kalorireduseringen endringer i strukturen til stivelsen som er i risen. Det er nemlig mulig å endre hvilke typer stivelse som finnes i matvarer ved å endre hvordan maten blir tilberedt.

- Hvis du kan redusere fordøyelig stivelse i noe som for eksempel kokt ris, så kan du redusere kalorier. Det kan være enorme endringer, sier Dr. Pushparajah Thavarajva som er professor ved Universitetet i Sri Lanka.

Med denne forståelsen har James og Thavarajva testet åtte ulike oppskrifter på 38 ulike ristyper som finnes i Sri Lanka. Det de fant ut er at ved å lege til lipider (i dette tilfellet kokosolje) før du koker risen i kombinasjon med å umiddelbart avkjøle risen når den er ferdigkokt, så er man i stand til å endre risens komposisjon - til det bedre.

- Oljen reagerer med stivelsen i risen og endrer sin struktur, sier James.

- Resultatet er en sunnere matrett, selv når du varmer den opp igjen.

Så langt viser resultatene at denne kjemiske endringen har gitt best effekt for den mest usunne risen, men det har også vist en kalorireduksjon på mellom 10 og 12 prosent på andre varianter.

- Vi forventer at vi kan klare å redusere kalorimengden i ristyper med så mye som 50 til 60 prosent, sier forskerne.

Samme resultater for brød?

James og Thavarajva har fortsatt til gode å teste metoden på flere andre ristyper, deriblant Suduru Samba, som de tror vil gi den største kalorireduksjonen. De to har også tanker om å eksperimentere med andre oljer enn kokosolje, som for eksempel solsikkeolje.

- Men dette handler om mer enn bare ris. Jeg mener, tenk om vi kan gjøre det samme for brød. Det er det virkelige spørsmålet her, mener Thavarajva.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere

Kommentarer til denne saken