Gå til sidens hovedinnhold

Dramaet i Kambodsja

Det er nok drama å øse av i Kambodsjas historie, men du er garantert en noenlunde lykkelig slutt.

HTML EMBED

I Kambodsja fører alle veier til det enorme, hinduistiske tempelkomplekset Angkor Wat, men det er også lett å bli glad i nabobyen Siem Reap. Der finner du roen ved å betrakte munkene som rusler under gamlebyens skyggefulle trær, og kan slappe av ved den dovne elven, som gjenspeiler kolonitidens fasader og innbydende kafeer. Utover kvelden du kan få opp pulsen i Pub Streets mylder.

Finn deg en krok i Angkor Wat der du kan være litt for deg selv. I Ta Phroms tussmørke virker kjemperøttene, som holder ruinene i en skruestikke, som armene til overjordiske vesener. Slå deg ned en kveldstime med munkene i Bayon-templet, mens månen kaster sitt lys på Buddha-steinansiktene og gjør også dem levende.

Vibol er én av guidene som viser rundt i Angkor Wat. Med årene er vi blitt venner. Som de fleste folk fra Indokina, har han en historie å fortelle om det å overleve mot alle odds. Er det ikke krig eller terror det handler om, så er det fattigdom og nød. I denne delen av verden behøver man ikke smøre tjukt på for kjente. Det er nok drama å øse av, men du er garantert en noenlunde lykkelig slutt. Fortelleren er jo tross alt i live, mens så ufattelig mange andre ligger under jorden. På Dødsmarkene snubler du i solblekede klesplagg og beinrester. Det gir perspektiver.

Vibol overlevde Røde Khmer-massakrene. Han stakk hjemmefra som tenåring. Å forbli i hjembyen ville vært en dødsdom. Først livnærte han seg som grøftegraver. Deretter, utmagret og liten av vekst, «prøvde jeg min lykke i diamantgruvenes mørke og trange tunneler», forteller han. Lykken fant Vibol først noen år senere, da noen munker forbarmet seg over ham i Siem Reap. Fra dem lærte han engelsk, det første skritt mot et liv som turistguide – hans drøm.

Du støter på mange Vibol’er over hele Indokina, mennesker med fortid som etter våre begreper, har gitt dem lite å smile av. Likevel finner de det naturlig å gjøre deg til gjest i sitt eget hjem, og plutselig befinner du deg i glisne bambushytter der familien ikke har annet å by enn te og gjestfrihet.

Forfatteren Tim Garton Ash kaller reiselivsopplevelser som disse «the beauty of backwardness». Denne blandingen av det grelle og det vakre finner du både utenfor allfarvei og i Phnom Penh, en by som både tiltrekker og frastøtet. Hovedstadens nasjonalmuseum omkranser en vakker lotushave, og er stappfull av betagende Khmer-skulpturer omringet av pagodenes gyldne spir og sølvskimrende vegger. Men i bakgatene venter alltid Kambodsjas blodige historie.

Det beryktede Toul Sleng-fengselet var tidligere en skole forvandlet til torturkammer av Khmer-soldatene. Synet av bildene, tatt like før ofrene føres inn i torturkamrene, får mange til å søke tilflukt til sentrumsgatene, der steder som Foreign Correspondents’ Club kan by på surrende vifter i taket, iskaldt fatøl, velkrydret mat, slitte teakmøbler og noen å dele inntrykkene med.

Artikkelen fortsetter under bildet

Reiser & ferie anbefaler i Kambodsja

Utforsk Rolos-templene i Angkor Wats utkant, med sykkel, motorsykkel eller bil, og ta en tur til «kvinne-citadellet» Banteay Srei i jungelen – også en kort utflukt fra Siem Reap. Lenger unna – rundt 16 mil – venter det nyåpnede Banteay Chhmar-komplekset, som nesten kan måle seg med Angkor-opplevelsen – og det uten trengsel.

I Siem Reap er det norskeide designhotellet Soria Moria et fint sted å være. Hotellet er engasjert i en rekke humanitære prosjekter, og gir gjestene innsikt i det lokale hverdagslivet.

Sihanoukville, beliggende på kysten, føk raskt opp som backpacker-favoritt etter at flyruten fra Phnom Penh ble etablert for noen år siden, men tilbakemeldingene er svært blandet. Det berettes om skitne, overbefolkete strender, masete atmosfære og mangel på sjarm. Vårt råd er derfor å isteden finne deg et sted på den stille, naturskjønne Otres Beach – eller bruk noen ekstra slanter på å bo på ett av Kep-provinsens boutique-strandhoteller. Vil du enda lenger vekk fra turismen, skynd deg til Koh Kong-provinsen, der Cardamom-jungelen møter Siam-buktens jomfruelige strender! Et dyrt, men fantastisk sted å bo, er 4 Rivers Floating Lodge.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Kommentarer til denne saken