[Teknofil]: Når temperaturen begynner å krype ned mot 20 blå og snøen kommer vannrett, er det på tide å se etter noe annet enn et standard lommekamera.

Når familiens odelsgutt skal ta sine første svømmetak i svømmehallen er det også greit å ha et kamera som tåler vann. Kanskje du rett og slett vil svømme med haier i Sharm el Sheikh.

Vi bor i et land med veldig mye vær og da gjelder det å være skodd slik at vi får med oss blinkskuddene selv om det ikke er godvær ute. Et kamera som tåler litt mer enn gjennomsnittet trenger ikke koste en formue. Kanskje noe å tenke på til jul?

Vi har funnet frem en samling kameraer som tåler en støyt og ikke minst en sprut vann og snø. Med slike kameraer er du godt skodd for de fleste situasjoner.

Pentax W90

Dette er langt fra det første vanntette kameraet fra Pentax. Selskapet har en lang tradisjon i produksjon av slike kameraer. Nå er det viktig å si at Pentax W90 ikke bare er et vanntett kamera. Det er også støtsikkert, støvsikkert og det skal tåle lang bruk ned til -10 grader. Slett ikke ille spør du oss.

For aktive brukere
Et slikt kamera er i første rekke ikke ment for oss som sliter en kontorstol størsteparten av dagen og sofaen på ettermiddagen og kvelden. Dette er nok et kamera ment for dem som har en litt mer aktiv livsstil. For dem som tilhører dette segmentet og samtidig vil ha et holdbart kamera med lite størrelse er dette midt i blinken.

Når man bruker betegnelsen vanntett skal man merke seg at det er beregnet for å ta bilder under vann. I følge reklamen skal det holde helt ned til 6 meter. For dem som driver snorkling og ellers grunn dykking for eksempel i Syden er dette et interessant alternativ. Kameraet har mottatt mange godord for sin evne til å ta bilder under vann.

innen video kommer kameraet overraskende godt ut når det gjelder filming under vann. Kanskje dette er et kamera spesielt beregnet på bergensere?

Korte fakta:

12,1 megapikslers oppløsning
5x optisk zoom
6,25x digital zoom
Vanntett til 6 meter
Tredobbel bildestabilisering
HD video (720)
2,7 tommers LCD-skjerm
Vekt på 165g klar til bruk

Her finner du laveste pris på Pentax Optio W90

Olympus Mju Tough-8010

Tough-8010 5x optisk vidvinkelzoom, kan ta opp video i HD-kvalitet og har to gigabyte internminne.

Kameraet er vanntett, støtsikkert og frostsikkert. Mju Tough-8010 er vanntett til 10 meter og støtsikret for fall fra to meter. I tillegg tåler det 100 kilo mekanisk trykk og bruk i ti minusgrader. Dette siste er i det minste viktig i disse dager når NASA melder at Norden er det kaldeste stedet på planeten. Personlig lurer jeg på om NASA muligens har glemt Nordpolen, men hva vet jeg.

Med funksjonen Olympus har kalt Tap Control kan du ta bilder også med skihanskene på. For dem som vil bruke kameraet sammen med litt lett dykking vil nok denne funksjonen komme godt med i og med at hansker her er et must, i alle fall i Norge.

Korte fakta:
14,5 megapikslers oppløsning
5x optisk vidvinkelzoom
Vanntett til 10 meter
Dobbel bildestabilisering
HD Video (720)
2,7 tommer LCD-skjerm
Vekt på 215g klar til bruk

Her finner du laveste pris på Olympus Mju Tough-8010

Canon Powershot D10

Canon har valgt en noe spesiell design på sitt kompakte kamera. Vi er ikke sikre på om dette er en design som alle faller for.

Dette er også et kamera som skal tåle en trøkk. Nøyaktig hvor høyt du skal kunne droppe kameraet sies det ingenting om, men vi kan vel være ganske sikker på at det snakkes om et tilfeldig fall på en meter eller to, neppe fra flere etasjer.

På samme måte som de to andre tåler også dette kameraet kulde ned til 10 minus. I og med at man har kameraet i en lomme eller inne på brystet er det svært sjelden slike kameraer når en kjernetemperatur som er så kaldt. Med andre ord gir -10 grader ganske godt slingringsmonn.

Du kan dykke med kameraet ned til 10 meter og skulle vel det være mer enn nok for de fleste. Skulle du være blant de heldige som er i sydligere varme strøk, kan vi nevne at kameraet også er støvsikkert.

Korte fakta:
12,1 megapikslers oppløsning
3x optisk zoom
Vanntett til 10 meter
Bildestabilisator
VGA video
2,5 tommers LCD-skjerm
Vekt på 212g klar til bruk

Her finner du laveste pris på Canon Powershot D10

Casio Exilim EX-G1

Exilim EX-G1 er konstruert til å tåle fall fra inntil 2 meter. Kameraets evne til å motstå vann innebærer at kameraet kan brukes under vann i opptil 60 minutter ned til en dybde av inntil 3 m. I tillegg vil kameraet tåle å vaskes under rennde vann.

Casios egne målinger viser at EX-G1 kan brukes i temperaturer ned til -10 °C, dog med redusert batterikapasitet. At kameraet også tåler støv kommer neppe som noen overraskelse på noen.

Disse kravene er imøtekommet gjennom å konstruere kamerahuset i rustfritt stål og supplere med dekser av polykarbonat på sidene. I tillegg er det lagd avtakbare sidedeksler og støtdempere i sink for å absorbere støt. En roterende lås for lokket over kortspalten er utformet både med tanke på støt og vann.

Korte fakta:
12 magapikslers oppløsning
3x optisk zoom
Vanntett til 10 meter
Bildestabilisator
VGA video (16:9 muligheter)
2,5 tommers LCD-skjerm
Vekt på 154g klar til bruk

Her finner du laveste pris på Casio Exilim EX-G1

Panasonic Lumix DMC-FT2

Denne råtassen fra Panasonic tåler mye juling. Du kan fint bruke det under vann, ned til ti meters dyp. FT2 er også resistent mot støt og ifølge Panasonic skal kameraet tåle fall fra opptil to meter. Det skal også tåle temperaturer ned mot ti minusgrader.

DMC-FT2 er et gjennomført kompaktkamera, som egner seg spesielt bra til røft bruk. Her får du en modell som kan brukes under vann, er slagresistent og tåler kalde temperaturer. Bildekvaliteten er generelt høy, og kameraet gjengir farger under vann godt. Det er enkelt i bruk med oversiktlige menyer. Alt i alt får du et gjennomført kamera som tåler røff behandling, og kan brukes under vann.

Korte fakta:
14,1 megapikslers oppløsning
4,6x optisk zoom
Vanntett til 10 meter
Bildestabilisator
HD video (720)
2,7 tommers LCD-skjerm
Vekt på 188g klar til bruk

Her finner du laveste pris på Panasonic Lumix DMC-FT2