Nokia N95 og Sony Ericsson K850i har de siste ukene fått masse oppmerksomhet, og det har blitt utført en rekke dueller mellom de to beste kameramobilene på markedet.

Nå lanserer Samsung en kameramobil med 5 megapiksler, xenon-blits og 3x optisk zoom. Dette kan bli mobilmarkedets første virkelige utfordrer til digitalkameraene.

Samsung G800 - den fullspekkede
På papiret danker i alle fall Samsungs fullspekkede nykommer G800 ut både Nokia og Sony Ericssons toppmodeller. Ifølge en pressemelding fra selskapet er den en av verdens første mobiltelefoner med 3x optisk zoom. Når den i tillegg tar bilder i 5 megapikslers oppløsning og har xenon-blits, bør det være duket for et stykke god kameramobil.

- Med innebygd optisk zoom og fem megapiksler retter G800 seg mot den fotointeresserte brukeren som ønsker muligheter til å påvirke bildene, sier Michael Alström, nordisk produktmarkedssjef for mobiler i Norden

Optisk zoom er vanlig i dagens digitalkameraer, men hittil har de fleste mobilprodusenter valgt å droppe dette. En av de første telefonene ut er altså G800. I tillegg har kameraet makro, eksponeringskompensasjon, flere valgmuligheter for å måle eksponering, mulighet for å låse autofokusen og en hel del andre funksjoner.

Kameraet har også en ansiktsgjenkjenningsfunksjon, slik at ansikter automatisk blir skarpe uavhengig av hvor på bildet de befinner seg. Også menyene skal være spesielt tilpasset bruk som kamera. Da Samsung lanserte Ultra-serien, fulgte det med et nytt og forbedret menysystem, og med kameranykommerne er det altså på tide med nok en endring.

Telefonens øvrige funksjoner er blant annet video (Samsung sier ingenting om oppløsning og bildefrekvens), RDS-radio, musikkspiller med digital forsterker fra Bang & Olufsen Ice Power, HSDPA (opp til 7,2 Mbps), bloggfunksjon og et ekstra kamera for videosamtale.

Prisen blir rudt 4500 kroner, og telefonen kommer i butikk i november.

Samsung G600 - den slanke og smidige
Mens G800 måler hele 18,8 millimeter i tykkelse, er G600 en slankere versjon med snaue 15 millimeter. Også G600 har et kamera som tar bilder i 5 megapikslers oppløsning, men den mangler optisk zoom og xenon-blits. Når det er sagt har den både autofokus, makro og det Samsung selv kaller en kraftig lysdiodebasert fotolampe.

G600 er ifølge selskapet allroundmobilen med det meste, fra musikk, radio og filsortering, til et nytt menyutseende med mange muligheter for å lage sine personlige menyer.

En spesiell detalj er den innebygde lyssensoren som automatisk tilpasser skjermens lysstyrke og kontrast til omgivelsenes lysforhold, og dermed gjør det lettere å lese på skjermen - og sparer strøm.

Prisen på G600 blir rundt 3800 kroner, og telefonen blir å finne i butikk allerede i løpet av noen få uker.