Gå til sidens hovedinnhold

Kampen mot fordummelsen

Høyre-politiker Kaj-Martin Georgsen forsøkte å slå et slag mot politisk fordummelse, men kollegene på Stortinget later som de ikke forstår ham. Er det rart velgerne vender ryggen til politikken?

Oppslutningen til valg er nå så lav her i landet at fylkes- og kommunevalgene nærmer seg grensen for å være legitime. Samtidig har vi en politisk debatt som handler mer om stortingstaktikk, enn om konkret innhold i sakene.

Resultatet er at mye av den politiske debatten oppleves fjernt fra folk flests hverdag, og mangelen på oppslutning viser at man derfor heller ikke velger politikk som kanal for å få løst problemene.

Til gjengjeld vet vi mer og mer om politikernes privatsfære.

For finansministerens personlige rådgiver, Kaj-Martin Georgsen, rant begeret over med Dagbladet Magasinets storslåtte reportasje med nyskilte Karita Bekkemellem Orheim som tok avisen med på shopping, poserende med glitrende kjoler og smykker.

- Hvis Dagbladets oppslag sist helg, om Karita Bekkemellem Orheims nye single-liv, skal bli standarden for journalister og politikere, er det på tide å slå alarm, skrev Georgsen, og fikk svar på tiltale:

«Usedvanlig dumt» (Carl I. Hagen)

«Huff» (Siv Jensen)

«Grov hersketeknikk» (Bjarne Håkon Hansen).

Og Karita Bekkemellem Orheim besvarte kritikken med å tilby Finansdepartementets øverste ledelse å låne kjolene hennes.

Georgsens kamp mot den politiske fordummelsen så altså raskt ut som Don Quijotes kamp mot vindmøllene. Men var utspillet så vanvittig dumt? Eller er det noe i at vi faktisk vet mer om Bekkemellom Orheims single-liv enn om hennes synspunkter på skoledebatten? Og hvems skyld er det i så fall?

Kanskje er det urettferdig å plukke ut en politiker som skyteskive når de aller fleste profilerte topp-politikere stiller opp på stadig mer perifere vinklinger for å by på seg selv.

Smart var det vel heller ikke å plukke ut en kvinnelig politiker som skyteskive. Likestillingen har ikke kommet lenger her i landet enn at Bjarne Håkon Hansen kommer unna med svada som at dette er «grov hersketeknikk» (som om ikke hans egen uttalelse er nøyaktig det samme!).

Nå er kanskje ikke Karita Bekkemellem Orheim noe verre enn for eksempel Trond Giske. Men at Georgsen har et poeng, tror vi de fleste lesere er enige i. Synkende valgsoppslutning tyder på at velgerne ønsker seg mer saker, innhold og reelle motsetninger, og mindre glitter, stas og ståk. Annerledes kan vi heller ikke tolke Jens Stoltenbergs utspill i gårsdagens VG om at han nå lover å la være å avbryte andre politikere i TV-debatter.

Likevel satser vi en femmer på at både Stoltenbergs og Georgsens utspill er dødfødte, og at vi får en ny valgkamp hvor tomme tønner romler mer enn noensinne.

Si din mening om utspillet mot Karita Bekkemellem Orheims kjoler på TV 2 Veggavisen (trykk her ).

Reklame

Slik sparer du enkelt 600 kroner på mobilabonnementet

Kommentarer til denne saken