Gå til sidens hovedinnhold

- Kan bli tvunget til å betale

Telenor utelukker ikke at de må punge ut nesten 12 milliarder.

Telenor gikk på nok et nederlag i russiske domstoler fredag. I en rettssak i Sibir ble selskapet dømt til å betale 1,7 milliarder dollar, 11,7 milliarder kroner, i erstatning til russiske Farimex.

Les mer her: Telenor idømt milliardbeløp

- Til syvende og sist vil denne saken havne i Høyesterett i Moskva. Men jeg er usikker på hva som skjer i mellomtiden. For det ligger i denne dommen at erstatningssummen kan tvangsfullbyrdes. Dette er foreløpig litt uoversiktlig. Det som er klart er at vi skal slåss med alle lovlige midler som vi har til rådighet, sier Dag Melgaard, pressetalsmann i Telenor til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

- Så det er en reell fare at dere må punge ut disse milliardene?

- Det er litt avhengig av VimpelCom og Farimex velger å gjøre. 1,7 milliarder dollar er en vesentlig lavere sum enn det søksmålet opprinnelig gikk på som var 3,8 milliarder. Men angående betaling er dette altså vanskelig å si sikkert akkurat nå. Det er jo en del penger, ingen tvil om det. Selv om vi skal få saken fram til Moskva og få underkjent dommen, kan det ha skjedd ting med betalingen. Til syvende og sist kommer dette til å gå i vår favør, men det kan ta litt tid, sier en litt vag Melgaard.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Betaling kan ikke utelukkes
Han kan altså ikke utelukke at Telenor må punge ut med ufattelige 11,7 milliarder kroner til det lille selskapet Farimex som eier en helt marginal post i det russiske teleselskapet VimpelCom, der Telenor er storaksjonær sammen med erkefienden Alfa Gruppen.

Melgaard er klar på at Telenor ser på saken som fullstendig uten reelt grunnlag, og noterer seg at det ikke ble tatt arrest i Telenors aksjer i VimpelCom. Dette var et krav som domstolen i Sibir ikke valgte å følge.

- Resultatet var kanskje ikke helt uventet, men likevel er det ganske alvorlig. Dette er alvorlig fordi vi anser at saken er helt grunnløs, og feilaktig akseptert ført i Sibir. Det er i strid med russisk lov, rett og slett. VI anser denne dommen for å være urettmessig og et brudd på alle våre rettigheter som investor i Russland, mener Melgaard.

HTML EMBED

Vil anke
Melgaard sier at Telenor vil anke dommen så snart de får en skriftlig versjon av den.

- Det er ventet i mars. Vi vil da anke til en domstol som ligger i Tuymen-regionen, en annen region i Sibir. Deretter er neste rettsnivå høyesterett i Moskva, forklarer Melgaard.

Hvis Telenor faktisk må ut med den enorme pengesummen blir bråket rundt India-investeringen som har ridd teleselskapet som en mare, som storm i et vannglass å regne.

Farimex er et selskap registrert på De Britiske Jomfruøyene som hevder å eie 0,002 prosent av VimpelComs aksjer. Selskapet tok ut søksmål mot Telenor i april 2008. Telenor har hevdet at Farimex har nære forbindelser til Telenors mangeårige erkefiende, oligarken Mikhail Fridman.

Kun Telenor
Tidligere har søksmålene inkludert Altimo og flere andre datterselskaper av Alfa Group. Blant annet gjelder dette CT Mobile og det er eneste grunnen til at saken kan føres for rettet i Omsk i Sibir. Det skyldes at selskapet er registrert i området.

Da Telenor ble dømt i Khanty-Mansiysk var det kun den norske eieren i Vimpelcom som måtte ut med en erstatning, men siden Telenor kun har fått forkynt rettsavgjørelsen muntlig har de ikke fått informasjon om flere er omfattet av dommen.

Tidligere var det slik at erstatningen skulle betales til Vimpelcom, men denne gangen har retten gjort det klart at både Vimpelcom og Farimex kan tvangsinndrive beløpet.

Bekymringsfullt
Melgaard kaller dommen mot Telenor en et problem for Russland. Han mener det er bekymringsfullt for russisk rettsvesen og ryktet til Russland.

- Det er et angrep på våre legitime rettigheter som investor i Russland, sier han og håper at dette blir lagt merke til både i Russland og i andre land.

Hvordan har Farimex råd til å gjennomføre disse rettssakene?

- Det er et veldig godt spørsmål, sier Melgaard uten å ha noe svar på akkurat det spørsmålet.

Han viser til at det finnes svært lite informasjon rundt dette selskapet. Det er registrert på De britiske jomfruøyer med en postboksadresse. Utover det er det ikke mye annen tilgjengelig informasjon rundt Farimex. Det har kommet frem at Dmitry Fridman er sjef for selskapet, og Telenor har gjennom å gå tilbake til gamle presseklipp funnet forbindelse mellom Mikael Fridman. De to skal tidligere ha vært omtalt som fettere, men dette er tilbakevist av Alfa Group.

Les også: Milliardsøksmålet mot Telenor ruller videre

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken