Gå til sidens hovedinnhold

Kan du ta med høy alkoholprosent på ølkvoten?

Når du kjøper god øl med 6,5% alkohol, må du da kjøpe mindre vin?

Skyhøye alkoholavgifter har ført til at vi nordmenn har blitt veldig gode på å reise på harrytur eller handle taxfree på flyplasser eller båter.

Men samtidig har stadig flere av oss fått øynene opp for at øl er langt mer enn pils. Mikrobryggeriene har opplevd en voldsom oppsving, og mange har funnet ut at ting som India Pale Ale (IPA) kan være et bedre alternativ enn en tradisjonell pils. Denne typen øl har ofte vesentlig høyere alkoholprosent.

Les også: Friske øl med mye smak

Enten du står på taxfree-butikken på Gardermoen, ølhylla på Systembolaget eller i båtens taxfreebutikk, så er det i dag svært normalt at du kan velge å ta med deg øl med 6,5-12 prosent alkohol. Og om du handler på de rette stedene, er det i dag mulig å få tak i øl med 67,5 prosent alkohol! (For ordens skyld er all drikke med over 60 prosent alkohold forbudt omsatt i Norge)

Les også: Denne ølen blir du full av

Samtidig vil du gjerne se på informasjonsoppslag på slike steder at kvoten for nordmenn som ønsker å handle, ofte sammenfattes slik:

  • Brennevin/likør o.l. over 22 % til og med 60 %: 1 liter
  • Vin o.l. mellom 4,7 % og 22 %: 1,5 liter
  • Øl eller rusbrus fra 2,5 til 4,7 %: 2 liter

Men er det slik at du må bruke av vinkvoten om du ønsker å kjøpe med deg IPA fremfor pils?

Ifølge underdirektør Louise Holtoug Amundsen i Tolldirektoratet, blir øl og alkoholprosent behandlet på forskjellige måter avhengig av hvor i regelverket du leter.

Regelverket for tollfri import er regulert i Tollforskriftens § 5-1-2, som er mer presis enn informasjonen på for eksempel flyplassen. Her er det et tydelig skille på øl og andre alkoholholdige drikker.

§ 5-1-2.Vilkår for tollfritak - varetyper og mengder

(1) Innenfor verdigrensene i § 5-1-1 er det for alkohol-, tobakk- og matvarer følgende begrensninger:

a) 1 liter drikk med alkoholstyrke over 22 til og med 60 volumprosent og 1,5 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent, eller 3 liter drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 22 volumprosent,
b) 2 liter øl med alkoholstyrke over 2,5 volumprosent eller annen drikk med alkoholstyrke over 2,5 til og med 4,7 volumprosent,
c) 200 sigaretter eller 250 gram andre tobakkvarer,
d) 200 blad sigarettpapir,
e) til sammen 10 kg kjøttvarer, ost og fôrvarer. Hunde- og kattemat er ikke omfattet av begrensningen på 10 kg.

- Etter § 5-1-2 bokstav b i tollforskriften settes den øvre volumprosentgrensen for øl til den samme grensen som gjelder for alkohol under bokstav a. Dette betyr at den reisende også kan bringe med seg øl som er sterkere enn 4,7 volumprosent, sier Holtoug Amundsen til Nettavisen NA24.

I praksis betyr dette at du kan ta med deg alle typer øl til og med 60 prosent alkohol på «ølkvoten».

Skiller ved fortolling

Om du ønsker å ta med deg mer enn kvoten, skilles deg også på øl og annet type drikke når det kommer til fortollingssatser. Du kan fortolle opp til 27 liter alkoholholdig drikke, og selv om det er vesentlig forskjell på fortollingssatsene på vin og øl, vil øl uavhengig av alkoholprosent koste 20 kroner per liter å fortolle.

- Fortollingssatsene er per 1. januar 2014 de samme som i 2013. Dersom satsene endres vil dette bli gjort kjent på tollvesenets internettsider, sier underdirektøren.

Når øl ikke blir behandlet som øl

Det er likevel ikke slik at øl alltid blir behandlet som en egen avgiftsklasse. Dette skjer om du blir tatt med buksene nede for smugling - for eksempel ved at du for eksempel har handlet på taxfree uten at du har vært mer enn 24 timer ute av landet.

- Foreleggssatsene for alkohol deler ikke inn satsene i type drikk, kun i forhold volumprosent. Foreleggssatsene for øl, som for annen alkoholholdig drikk, vil da være avhengig av hvilken volumprosentstyrke drikken har.

I de nye forskriftene deles alkohol inn i kategorien 2,5-7 prosent, 7-22 prosent og 22-60 prosent.

I klartekst betyr det at mens du kan innføre øl med over 22 prosent alkohol med en fortollingspris på 20 kroner per liter, koster én flaske over kvoten 400 kroner. Samtidig kan en fint innføre 27 liter av det samme ølet til 540 kroners avgift, men om du blir tatt i smugling er det politianmeldelse allerede fra over fem liter.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken