Sikre kilder sier til Nettavisen at Ryanairs mektige sjef Michael O'Leary har vært i kontakt med Bjørn Kjos en rekke ganger i løpet av pilotkonflikten.

Det er ikke bare støtteerlæringer som Ryanair-sjefen har kommet med overfor Kjos.

- Kjos og O'Leary har snakket sammen en rekke ganger den siste uken. Blant annet har de snakket om både fusjon og oppkjøp, sier en kilde tett på Norwegian til Nettavisen.

- Kjos gidder ikke mer
Pilotkonflikten har gått veldig inn på Bjørn Kjos.

- Bjørn Kjos begynner å bli mektig lei. Han føler at livsverket hans holder på å falle sammen, hvis pilotene får det som de vil. Det er ikke sikkert at han gidder mer, fortsetter kilden.

Det har ikke lykkes Nettavisen å få en kommentar fra Bjørn Kjos.

- En perfect match
Flyanalytiker Kenneth Sivertsen i SEB Enskilda, mener at en fusjon mellom Norwegian og Ryanair er som skapt i himmelen.

- Det er en perfect match. De utfyller hverandre veldig godt, sier Sivertsen til Nettavisen.

Sivertsen opplyser at Ryanair beveger seg og er mer mot strategien til både EasyJet og Norwegian.

- Ryanair ønsker også å opprette ulike main hubs slik Norwegian gjør. I tillegg er det bare litt i overkant av 10 prosent overlapp av ruter mellom Ryanair og Norwegian, sier Sivertsen.

O'Leary ønsker jo også flere fly, og det har Norwegian. Ikke bare kortdistansefly, men også langdistanse.

- O'Leary ønsker seg inn på langdistanse, men har ikke fly. Norwegian har syv per i dag og får 10 til i løpet av de neste tre til fire årene, sier Sivertsen.

Ryanair har en flypark på i overkant av 300 fly i dag og har bestillt, inkludert opsjoner, nærmere 380 fly frem mot 2025.

Norwegian på sin side har i underkant av 100 fly i dag og har 222 fly under levering fra 2016 og utover.

Ryanair har kun Boeing-fly, mens 100 av flyene som Norwegian har bestilt, er av typen Airbus. De mener Sivertsen det bare er for selskapet å lease ut til andre flyselskaper.

Enda lavere flybilletter
Det fusjonerte selskapet vil få en av de mest moderne og yngste flyparkene i bransjen.

- Norwegian har i dag en snittalder på flyene sine på 3,8 år, som er til og med lavere enn Ryanair sin flåte. De passer veldig bra sammen, sier Sivertsen.

- Mens Norwegian er en low- cost-carrier, så er Ryanair en ultra low-cost-carrier. En fusjon vil for oss forbrukere trolig bety enda lavere flybilletter, fortsetter Sivertsen.

Det fusjonerte selskapet vil kunne frakte godt over 100 millioner passasjer årlig og bli blant verdens største flyselskaper.

- Game over
Kjos mener kravene fra pilotene er helt hinsides og hvis han aksepterer dem, så vil Norwegian gå konkurs om noen år.

- Det vil være game over for Norwegian. Norwegian vil ikke kunne klare å overleve hvis de kravene pilotene stiller hadde blitt gjennomført, sa Kjos til Nettavisen for noen dager siden.

- Jeg er veldig overrasket over påstandene og løgnene som har blitt servert fra fagforeningene. De som har servert dem, vet også at det er løgn, sa Kjos videre.

Norwegian-ledelsen og Parat har sittet i forhandlinger hele natt til søndag, men fortsatt er det ikke enighet.

- Jeg ble født et rasshøl
Nettavisen har intervjuet både Ryanair-sjef Michael O'Leary og Bjørn Kjos i forbindelse med «Det store intervjuet». Begge snakket rett fra levra.

BJØRN KJOS: - Ditt gamle helvete

MICHAEL O'LEARY: - Jeg ble født et rasshøl

Utviklingen i Norwegian følger et bekymringsfullt mønster som vi allerede ser både innen luftfart og andre bransjer internasjonalt, mener luftfartsekspert Eli Moen.

Noe av kjernen i konflikten mellom de streikende flygerne og Norwegian, ligger i selskapsstrukturen. For halvannet år siden ble flygerne skilt ut i et eget selskap, Norwegian Air Norway.

LES HER:Fagforeningsknuser Bjørn Kjos

– Dette er med på å svekke det organiserte arbeidslivet. Det vanskeliggjør solidaritet med mennesker som ikke jobber på samme sted, sier Moen, professor ved BI, til NTB.

Torsdag offentliggjorde flygerne at de krever at morselskapet Norwegian skal ha arbeidsgiveransvaret for dem og at de er motpart i en tariffavtale. De er bekymret for svekkede rettigheter og at datterselskapet kan være første skritt på veien mot å ende i et bemanningsselskap.

Det var imidlertid ikke så lett, så lenge en konkurs i NAN også ville dratt med seg flyene i dragsuget. Den nye organiseringen eliminerer imidertid dette.

- Dere har nå opprettet datterselskaper i NAN, slik at med en konkurs i det norske datterpilotselskapet, så vil de rundt 30 flyene som er igjen i NAN, ikke bli berørt. Stemmer det? Det ville ikke vært tilfellet da alle pilotene lå i NAN?

- Ja, det stemmer nok. Ligger i forskjellige selskaper, skriver finansdirektør Frode Foss i en SMS til Nettavisen.

Lønn på 1.142.172 kroner
Nettavisen skrev tirsdag at en kaptein i Norwegian i Norge tjente i snitt 1.142.172 kroner i fjor. I tillegg kommer pensjon og forsikringer. I snitt jobber de 17 dager i måneden og får 12.000 kroner for å jobbe en ekstra dag.

LES HER: 1.142.172 kroner tjener en Norwegian-kaptein

Game over for Norwegian
Ikke alle Norwegian-pilotene står bak streiken, ifølge Bjørn Kjos.

- Flere ringer med sympatierklæringer. Det vil være game over for Norwegian, hvis pilotenes krav blir gjennomført, sa Kjos til Nettavisen onsdag.

LES HER: - Streikende piloter ringer meg med sympatierklæringer

Torsdag forlangte nestlederen i Stortingets arbeids- og sosialkomite, Fremskrittspartiets Erlend Wiborg, at regjeringen må vurdere tvungen lønnsnemnd i Norwegian-streiken.

- Det at pilotene som er lønnsadelen i Norwegian med en snittlønn på drøye 1,1 millioner kroner nå risikerer å streike et selskap mot konkurs er alvorlig, sa Wiborg

LES HER: Frp: - Regjeringen må vurdere tvungen lønnsnemnd

Tirsdag langet Wiborg ut mot LO-leder Gerd Kristiansen, som han mener tar side med de rike fremfor de som jobber på «gulvet» i kabinen, fordi hun støttet pilotene i streiken.

- Dette må være nye takter fra LO, sa Wiborg.

LES HER: - LO-lederen setter arbeidsplasser i fare

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!