Onsdag måtte Telenor-toppene Jon Fredrik Baksaas og Svein Aaser stå skolerett for næringsminister Monica Mæland.

Les også: Svensk domstol fryser midler i VimpelCom-saken

Bakgrunnen er beskyldninger om at VimpelCom har betalt 600 millioner kroner til Usbekistans president, Gulnara Karimova, for å få lisenser i landet.

- Det har kommet beskyldninger om korrupsjon mot VimpelCom. Vi fra Telenors styremedlemmer i VimpelCom og Telenors styre har gjort det vi kan for å finne ut om det har vært innhold i dette. Så langt har vi ikke klart å finne hold i disse beskyldningen, sier Jon Fredrik Baksaas til Nettavisen.

- Vil du fortsatt være konsernsjef når du har bursdag på fredag?

- Svaret er ja. Vi har hatt et langt, grundig og godt møte med statsråden. Vi er godt fornøyd med møtet, men dere må spørre henne selv om hun er fornøyd, sier Baksaas.

Mæland gir inntrykk av at også hun er fornøyd.

- Vi fikk en grundig redegjørelse. Så stilte vi en rekke spørsmål og fikk svar på dem. Basert på den informasjonen vi har fått er jeg sikker på at Telenor har fulgt de regler og retningslinjer som er ventet av dem.

- Ikke styrebehandlet
- Ble utbetalingene styrebehandlet i VimpelCom?

- Jeg har fått opplyst at de ikke ble det, utover at det kom en rekke utbetalinger som fikk godkjentstempel. Mitt inntrykk er at dette er utbetalinger som ikke ble styrebehandlet enkeltvis, sier Mæland.

Telenor har en rekke styremedlemmer i VimpelCom, blant annet Baksaas.

Han kan ikke si om datteren til presidenten har fått penger.

- Det er ingen som vet om det er tilfellet, men påstandene har pekt i den retningen. Men alle VimpelComs disposisjoner ved inntreden i Usbekistan er gjennomført i henhold til den korrupsjonslovgivningen som gjelder i USA.

Telenor er også inne i en rekke andre tidligere sovjetland. Telenor kan ikke garantere om det har foregått korrupsjon i noen av disse.

- Jeg kan ikke utstede den typen garantier, sier Baksaas.

- Ville vært deilig å selge
Situasjonen er betent for Telenor da selskapet eier 33 prosent av VimpelCom. Samarbeidet med oligarken Mikhail Fridman og hans gruppering, som eier 56,2 prosent, har i årevis vært preget av store konflikter.

Samtidig har investeringen i VimpelCom vært en gedigen suksess for Telenor, som har fått titalls milliarder i utbytter og som nå har verdier for vel 23 milliarder kroner i selskapet.

Telenors styreleder innrømmer imidlertid at konfliktene koster og at han kunne tenkt seg et salg.

- Det ville vært deilig, men å selge på disse punkter og på disse nivåene ville vært et ran mot norske interesser, sier Aaser.