Gå til sidens hovedinnhold

- Kan ikke felle Reiten

Eivind Reiten har ingen høy stjerne blant de rødgrønne på Stortinget. Men det blir tøft å vrake ham.

- Det de nå i realiteten gjør er å blande seg direkte inn i fusjonsprosessen mellom Hydro og Statoil og overkjøre næringsministeren fullstendig. De driver jo en mer knallhard opposisjonspolitikk enn hva opposisjonen gjør, sier Frps Øyvind Korsberg til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

«Vil vrake Reiten» sto det på forsiden av Dagens Næringsliv mandag. Sentrale stortingspolitikere i Ap og SV skal ifølge avisen jobbe for å hindre at Hydro-sjef Eivind Reiten blir styreleder i nye Statoil. Jan Bøhler, Steinar Gullvåg, Rolf Terje Klungland fra Ap og SVs Aud Kvalvik er blant de som skal ønske å påvirke fusjonsprosessen.

Flere andre opposisjonspolitikere reagerte på utidig innblanding fra regjeringspartienes politikere på Stortinget. Lars Sponheim kalte det et Bøhler-dirigert gufs, mens Høyres Torbjørn Hansen mener slike utspill svekker troverdigheten til regjeringen i eierskapsspørsmål.

Men Steinar Gullvåg (Ap) avviser at de forsøker å påvirke fusjonsresultatet.

Har ikke handlingsrom
- Nå er dette en del av en avtale og det er ikke umiddelbart enkelt å flytte på enkeltelementer i en slik avtale. Det er helheten som teller, det er viktig å ha i mente, sier Ap-representant i næringskomiteen, Steinar Gullvåg, til NA24.

Selv om han mener det er mulig å ha innflytelse på enkeltelementer, er han i tvil om regjeringen har noen særlig mulighet til å gjøre det.

- Det er slik at hvis man flytter på enkeltelementer, kan det fort bli et spørsmål om man er for eller i mot, derfor tviler jeg på at regjeringen har handlingsrom, sier Ap-representanten videre.

SVs Aud Kvalvik sier til NA24 at det ligger en kabal og en avtale i bunnen som de forholder seg til.

- Eivind Reiten er utpekt. Det er situasjonen, hvorfor skulle vi stoppe Reiten? undrer. Kvalvik håper eierskapsmeldingen legger føringer for hva som blir innholdet i stortingsproposisjonen olje- og energiminister Odd Roger Enoksen skal legge frem om fusjonen i mars.

- Medieskapt debatt

Rolf Terje Klungland, som ikke er Eivind Reitens mest entusiastiske tilhenger, ser på diskusjonen om Reitens kandidatur og navnedebatten som medieskapt.

- Dette er til slutt ting som er på regjeringens bord. Vi kan mene mye og mangt om mange, men det er ikke vi som ansetter ledere i norsk næringsliv, sier Klungland, som til daglig sitter i finanskomiteen.

- Alt har en grense. Hvis navneendring betyr at fusjonen ikke blir noe av, så blir det nytt navn. Til syvende og sist er det realitetene som er viktig, ikke symbolene, legger han til.

Men han mener det er viktig å ha en mediedebatt om hvem som har så sentrale lederverv som det styrelederposten i Statoil er.

- Hvis ikke overlater du makten til andre. Staten som eier bør mene noe om dette, mener han.

- Ikke samfunnsansvar
Men både Klungland og Gullvåg mener Reiten i for stor grad har konsentrert seg om bunnlinjen og for lite om samfunnsansvar.

- Hvis man ser på historien til Reiten, mener jeg at han ikke har vært god for norsk industri, sier Klungland.

- Jeg synes ikke at Reiten har overbevist i forhold til det jeg vil kalle et helhetlig samfunnsansvar, sier Gullvåg og minner om at det uten sammenligning er Norges største bedrift.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis