Gå til sidens hovedinnhold

Kan kreve innsyn i legejournalen din

Forsikringsselskapene kan nekte deg forsikring ut fra hva du snakker med legen din om.

Forsikringsselskapene kan kreve å få innsyn i opplysninger du har gitt legen din, før de for eksempel gir deg yrkes- eller livsforsikring.

Opplysningene legen sitter på, kan også få betydning for hvor høy forsikringspremie man må betale. Dette reagerer Legeforeningen på.

- Konsekvenser kan være at pasienter blir forsiktige med å dele informasjon med legen, eller at de lar være å gå til legen, sier leder for Legeforeningens avdeling for jus og arbeidsliv, Anne Kjersti Beftring, til Dagbladet.

Forsikringsselskapene må ha pasientens samtykke for å hente ut slik informasjon, men Beftring mener den enkelte ikke har reelle valgmuligheter i denne situasjonen. Det mener også tidligere leder ved Norsk forening for allmennmedisin, fastlege Gisle Roksund. Han sier det særlig er i forbindelse med forsikringsutbetalinger, at forsikringsselskapene krever utskrift av journal.

- Da kan sensitive opplysninger spres, selv om de ikke har noe med verken fram, tidig helse eller arbeidsevne å gjøre, og selskapet kan komme til å henge seg opp i forhold som egentlig er et avsluttet kapittel.

Kommentarer til denne saken