Gå til sidens hovedinnhold

Kan man sikre seg mot lynnedslag?

Sommeren er i særklasse når det gjelder branner som skyldes lynnedslag.

Du kan forebygge skader ved å plugge ut kontaktene.

Ifølge en analyse fra Tryg er lynnedslag, sammen med kortslutning og elektriske fenomener, årsak til 85 prosent av brannene i juli og august. De øvrige månedene i året er det langt færre branner som skyldes lyn.

Mest i juli
- Vi kan ikke vite det sikkert, men det kan ha en forsterkende effekt på antallet branner at mange er bortreist i juli. Bransjetall viser at gjennomsnittserstatningen etter lynnedslag er vesentlig høyere i juli enn i andre måneder. I juli måned står lynnedslag for ni prosent av skadeutbetalingene etter brann, mot tre til fem prosent ellers i året, sier Roald Stigum Olsen, som er kommunikasjonssjef i Tryg Forsikring, til Nettavisen NA24.

Han forteller at offensiell lynstatistikk viser at det lyner mye også i august, men skadetallene til Tryg ligger lavere i august enn juli.

Skal man følge tallene er det grunn til å tro at mange elektriske anlegg har blitt ødelagt som følge av lyn i løpet av juli.

- I Tryg dekker vi skade som følge av lynnedslag, kortslutning, elektrisk fenomen eller annen tilsvarende skade. Dette gjelder både bygning- og innboforsikring, sier Stigum Olsen.

I 2010 skal Tryg ha hatt 1.200 saker, nesten 1.300 saker i 2011 og 1.100 saker i 2012.

- I 2013 har vi hatt en helt "normal" sommer i forhold til de foregående år, uten at vi har eksakte tall nå for dette. Det har vært et par tre hendelser av betydning i 2013. Oftest er det ikke det det elektriske anlegget i huset som er skadet, men følsomme elektriske apparater som ikke tåler spenningssvingninger som kan komme ved lyn/torden. Og det er vanlig at de fleste skjer sommerstid.

Koster oss millioner
If Skadeforsikring dekker også en del av skadene dersom noe skal ha blitt ødelagt som følge av lyn.

- If dekker følgene av lynskaden, altså det som måtte oppstå, og det kan være så meget. Alt elektronikk eller kun en flatskjerm, som er det vanligste. Standard egenandel er 4.000 kroner, så får en dekket resten. Har man superforsikring så har man en mindre egenandel på 1.000 kroner. De aller fleste som har stort hus har superforsikring, forteller Jon Berge, informasjonsdirektør i If Skadeforsikring, til Nettavisen NA24.

Han forteller at samlet i Norge var det 5.900 saker i 2012 på alle forsikringsselskaper, noe som tilsvarte 100 millioner kroner. If Skadeforsikring står for cirka 25 prosent av sakene.

- Man må bruke innboforsikringen hvis man har en lynskade som trengs å forsikres. Med mindre det tar fyr i huset, da blir det eiendomsforsikring i stedet, sier Berge som forteller om en hendelse for noen år siden.

Da lynet slo ned 100 meter fra et hus. Etter tre dager begynte det å ryke ut av datamaskinen. Det viste seg at det elektriske anlegget var ødelagt, da lynet slo ned 100 meter unna. Det ble en forsikringssak på to millioner kroner.

- Det er helt utrolig!

Plugg ut!
Begge forsikringsselskapene anbefaler sterkt å trekke ut kontakter når man er på ferie.

- Eller man kan installere lynvern. Da fjerner man overspenningen som følge av lynnedslag, sier Berge.

Stigum Olsen sier at man må ta forholdsregler mot brann før man reiser på ferie.

- De fleste skader som skyldes lynnedslag kunne vært forhindret hvis man hadde riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen. Mangler du overspenningsvern, bør du ta ut alle elektriske kontakter som ikke betjener frysere og kjøleskap, sier Stigum Olsen og understreker at dette er klokt uansett om det er meldt tordenvær eller ikke. Mange branner har sitt opphav i det elektriske anlegget, sier Stigum Olsen.

Det er Østlandet som er mest utsatt for tordenvær om sommeren.

Forsikringsselskapene registrerer årlig om lag 3.000 branner som følge av lynnedslag, og utbetalte i fjor erstatninger på 97 millioner kroner som følge av skadene, viser tall fra Finans Norge.

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken