Gå til sidens hovedinnhold

Kan markedet spå valg?

Det er en ny favoritt i det amerikanske presidentvalget, ifølge markedskreftene.

(NA24-KOMMENTAR): I den amerikanske presidentvalgkampen har vi fått en ny kilde til prognoser: Markedet. Og ifølge markedet er det nå en ny favoritt i valgkampen.

Før helgen var Hillary Clinton favoritt, men nå er ledertrøya overtatt av Barack Obama, ifølge nettstedet Intrade, hvor man kan kjøpe og selge odds på blant annet USAs neste president, akkurat som på en børs - om enn med mye tynnere volum i handelen.

Veien mot Det hvite hus begynte på mange måter torsdag. Da var det nominasjonsvalg både for demokratene og republikanerne i delstaten Iowa. Og aktørene på Intrade spådde ganske riktig at Iowa gikk til Obama og til Mike Huckabee på den republikanske siden.

Mange meningsmålinger og eksperter spådde også dette, men spådommene var langt fra entydige.

Vil du bli millionær?
Dette er ikke bare moro for politikknerder. Slike «prediction markets» har de siste årene fått stadig større oppmerksomhet. Disse ideene har fått utbredelse blant annet via boken «The Wisdom of Crowds» av James Surowiecki.

Et populært eksempel er TV-programmet «Vil du bli millionær?». Her får deltagerne stadig vanskeligere spørsmål. Blir de i tvil, kan de velge mellom tre hjelpemidler: Enten kan de eliminere to av fire alternativer, eller de kan ringe en bekjent som formodes å være god på det aktuelle området, eller de kan spørre publikum, som så stemmer.

Det første alternativet gir altså 50 prosent sjanse for riktig svar hvis man gjetter. Erfaringer fra den amerikanske utgaven av programmet viser at de oppringte ekspertene klarer rett svar i to tredjedeler av tilfellene. Men det er ingenting mot et tilfeldig sammenrasket publikum, som ligger over 90 prosent.

Det som tidligere er blitt omtalt umælende masser, er kanskje smartere enn man trodde?

Virker ikke alltid
Det interessante blir å se hvor massenes visdom virker og hvor den ikke gjør det.

I enkelte tilfeller er denne tilnærmingen åpenbart uegnet. Skal du bygge hus, er det bedre med én ekspert – en snekker – enn ti tilfeldige personer.

I tillegg er det en del kriterier som nok bør være til stede for at effekten skal bli god. For det første må det være rom for delte meninger, og medlemmene i massen må være rimelig uavhengige av hverandre. Samtidig må det finnes en mekanisme for å samordne de ulike oppfatningene til et svar. Trolig får man også det beste resultatet hvis deltagerne har en grunn til å ta sin avgjørelse på alvor.

Innen finans har massenes visdom de siste årene fått betydelig oppmerksomhet, blant annet hos NA24s faste skribent Trym Riksen .

Den videre valgkampen
Tilbake til presidentvalget i USA: Før nominasjonsvalgene i Iowa var Hillary Clinton klar favotitt til å bli demokratisk presidentkandidat og til å bli president, ifølge Intrade.

Nå er bildet endret. Natt til mandag norsk tid viser Intrade at Barack Obama har seilt opp som favoritt, både som demokratenes kandidat og som president. For markedet har lenge vist at den som blir demokratenes kandidat, også blir president.

Den første testen kommer allerede tirsdag. Da er det nominasjonsvalg i delstaten New Hampshire. For en uke siden lå Clinton og Obama ganske jevnt på Intrade. Nå kan du for bare 12 cent kjøpe retten til å vinne en dollar hvis Clinton vinner i New Hampshire. For å få en dollar for en Obama-seier i New Hampshire må du betale hele 95 cent.

Markedet har altså Obama klart foran i New Hampshire.

På den republikanske siden er John McCain nesten like klar favoritt i New Hampshire (85). Men når det gjelder utsiktene til å bli partiets presidentkandidat er det praktisk talt dødt løp mellom McCain og Rudy Giuliani, som begge ligger rundt 33. Mike Huckabee (15) har imidlertid passert Mitt Romney (13).

I New Hampshire har dermed markedet to soleklare førstevalg: Obama og McCain. Disse to er også favoritter på meningsmålingene, for eksempel denne, så hvis dette blir utfallet kan verken meningsmålerne eller markedet erklære seg som best til å spå i New Hampshire.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Meglernes boligbløff
Lær av oljeprisen
Pengedryss til fraflyttingsstrøk
Børsåret 2007
Forsetter for 2008

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud

Kommentarer til denne saken