Gå til sidens hovedinnhold

Kan vi gå mot nye ekstreme strømpriser?

Vannmagasinene har ikke hatt mindre vann siden forrige gang det var ekstrempriser. Én ting kan redde oss.

Det har vært en svært fin sommer og høst i store deler av landet, noe som har betydd lite nedbør.

Samtidig viser tall fra Statnett at Norge har eksportert store mengder strøm til våre naboland i sommer. I løpet av de tre siste månedene har vi hatt en netto eksport på 4,4 TWh strøm, men med en kraftig innstramming de siste par ukene.

I løpet av det siste 12 månedene har Norge netto eksportert 5,68 TWh strøm. I 2011 var tallet 3,2 kWh, mens i 2010 importerte vi 7,6 kWh.

Fordi rundt 95 prosent av norsk strømproduksjon er basert på vannkraft, er mengden vann i norske vannmagasiner noe som historisk har hat stor påvirkning på strømprisen.

Tall fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) viser at den såkalte fyllingsgraden i norske vannmagasiner nå er på et veldig lavt nivå. I uke 38 lå fyllingsgraden på for hele landet på 77,6 prosent, mens i samme uke for et år siden var magasinene 92 prosent fulle.

Bare fem ganger siste 23 årene har fyllingsgraden vært lavere i uke 38. Forrige gang det skjedde var høsten 2010, den andre av to vintere på rad med til dels svært høye strømprisene.

Siste uken i desember 2010 opererte enkelte strømselskaper med priser over 80 øre per kWh, mens den i skrivende øyeblikk er like over 30 kWh hos NordPool.

- Følger med på situasjonen

NVE mener likevel ikke Norges store eksport av strøm i sommer, betyr at kraftprodusentene har tappet magasinene før vinteren.

- Å si at man har tappet ned, legger inn en betingelse om at vi starter likt. Vinteren i fjor var snøfattig, og selv om vi hadde stor flom i sommer, skyldtes det at snøsmeltingen skjedde over kort tid. Det var lite snø på fjellet da vi kom til snøsmeltingen, og det får konsekvenser for hvor man starte fyllesesongen. I tillegg har vi hatt en tørr høst, sier Ellen Skaansar, seksjonsleder for analyse i NVE, sier til Nettavisen NA24.

- At man har eksportert mye, er heller ikke ensbetydende med at man har tappet ned for eksport. For småkraftverkene må du produsere når det er vann i elva, en kan ikke vente til vinteren. Det er 30-35 TWh som er såkalt uregulerbart, sier hun.

- Samtidig er det slik at vannkraftprodusentene har et valg: Enten å produsere nå og få den prisen vi har nå, eller vente til vinteren og få det man forventer en vil få for strømmen da, og strømmarkedet tror ikke nå på høye priser i vinter, sier seksjonslederen.

Kullkraft kan være forsikring mot høye priser

NVE følger likevel nøye med på situasjonen.

- Vi er klar over det hydrologiske underskuddet, men vi ser samtidig fra markedet at en ikke forventer veldig høye strømpriser vinter, sier Skaansar.

Årsaken er at prisen på kull den siste tiden har gått kraftig ned, samtidig som kvoteprisene også er redusert. Det gjør at kullkraftverk på kontinentet i stor grad fungerer som en forsikring mot mangel på strøm i norske magasiner.

En annen årsak er at vått høstvær fortsatt kan øke fyllingsgraden i magasinene.

- Men det er klart at om det blir en tørr høst, og en kald vinter, så kan det gjøre noe med strømprisene, sier Skaansar.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken