Gå til sidens hovedinnhold

Kanal4 under lupen ved TV 2-kjøp

TV 2 får kontroll når TV-kanalen kjøper seg inn i Kanal4. Kåre Valebrokk signaliserer at den daglige virksomheten vil ligge både i Oslo og Bergen. Det liker statssekretær Ynge Slettholm (bildet) dårlig.

Kanal 4s radiovirksomhet skal i gang fra nyttår, men allerede nå kan Kulturdepartementet begynne å vurdere om den nye radiokanalen overholder konsesjonsvilkårene.

Opprinnelig skulle kanalen ha ligget på Lillehammer der den største kommersielle konkurrenten P4, også har hovedkontor. Men planene ble endret da P4 fikk den andre konsesjonen. Virksomheten ble lagt til Østfold-byen Fredrikstad i stedet. Det godtok Kulturdepartementet i begynnelsen av denne måneden.

TV 2 har lenge siklet på radiovirksomhet, for å få seg en ny kringkastingsplattform på dagtid. Både P4 og Kanal4 har vært aktuelle, spesielt etter at det ble klart at begge fikk radiokonsesjoner for ti nye år, med start 1. januar 2004.

Ifølge P4-nyhetene fikk Valebrokk tommelen ned fra de største eierne i P4, inkludert MTG, for kunne kjøpe 51 prosent av aksjene i kanalen. Valebrokk var sammen med TV 2s styreleder Harald Norvik på snarvisitt i Stockholm onsdag denne uken.

I Kanal4 skal TV 2 betale 30 millioner kroner for 34 prosent og en opsjon på ytterligere 17 prosent for å skaffe seg majoritet. Da kommer han inn oppbyggingsfasen av kanalen og kan påvirke profilen i en helt annen grad enn med P4.

- Vi kommer raskere, og vi tror billigere, i fullt inngrep som eier i Kanal4 enn vi ville gjort i P4, sier TV 2-sjefen til P4-nyhetene.

Når TV 2 kommer i majoritetsposisjon, kan også Valebrokk styre hvor de forskjellige virksomheten skal ligge. Hvis da ikke konsesjonstildeleren, Kulturdepartementet, griper inn.

Bedriftsøkonomisk er det mest forsvarlig for den nye radiokanalen å få levert nyheter og annet radiostoff fra der det produseres Tv og Internett i dag, Bergen og Oslo.

Blant annet skal TV 2 Nettavisen utnyttes som nyhetsleverandør.

- Hvor hovedkontoret ligger er ikke all verdens viktig. Men, det er ganske klart at en del av den daglige virksomheten vil skje i Bergen og i Oslo hvor vi har TV 2 og hvor vi har Nettavisen, som blir viktige leverandører av innhold til Kanal4, sier Valebrokk.

Da Kulturdepartementet godtok flyttingen av hovedkontor i begynnelsen av juli, var en av hovedbegrunnelsen at selskapets hovedkontor skulle ligge utenfor Oslo.

Departementet skrev dette i en pressemelding den 2. juli:

"Departementet har i dag valgt å ta Kanal 4s anmodning til følge. Fra departementet var det ved kunngjøringen kun stilt krav om at konsesjonærens hovedkontor skal ligge utenfor Oslo. Det er derfor ingen formelle hindre for at Kanal 4 etablerer seg et annet sted enn Lillehammer. Departementet legger vekt på at Kanal 4 selv ser seg mest tjent med å etablere seg i Fredrikstad. Fredrikstad har dessuten allerede et levende mediemiljø og vi antar at etableringen av Kanal 4 vil kunne bidra til å videreutvikle dette. Departementet har også lagt betydelig vekt på at Kanal 4 legger opp til å ha ett av sine regionkontorer på Lillehammer og at kanalen vil dekke de indre deler av Østlandet fra dette kontoret."

Dermed blir det en definisjonssak hvor det egentlige hovedkontoret i realiteten kommer til å bli liggende; Fredrikstad, Bergen eller Oslo.

Statssekretær i Kulturdepartementet, Yngve Slettholm, sier dette til Valebrokks uttalelser:

- Jeg er en smule overrasket dersom Valebrokk nå mener å si at man stort sett vil produsere programmer i Oslo og Bergen, og ikke på de produksjonsstedene over hele landet som Kanal 4 anga i søknaden sin - og som er en forutsetning for konsesjonen, sier han og varsler sanksjoner dersom ikke vilkårene overholdes.

Men først skal altså kjøpet skje. Ifølge NTB regner Valebrokk det nærmest som en formalitet at styret vil gå for Kanal4. TV 2 har varslet en endelig avgjørelse fredag morgen, og TV 2s styreleder Harald Norvik må gi et endelig klarsignal før avtalen blir undertegnet.

– Jeg håper styret vil følge denne anbefalingen. Og la meg si det slik: Jeg vil bli ørlite overrasket dersom det ikke skjer, sier Valebrokk til NTB.

Får TV 2 tilslag står flere myndighetsorganer klare til se nærmere på kjøpet. Sjef i Eierskapstilsynet, Sigve Gramstad, sa til Dagbladet onsdag at han vil se an størrelsen på aktørene.

– I regelen er en tredjedel av et marked en grense. Da har man en betydelig eierandel. Vi kan stoppe oppkjøp som gjør en medieeier større enn det. Men er eieren stor i et annet marked, kan vi justere ned andelen, så den blir lavere enn en tredjedel, sa Gramstad.

– Kanal4 sender jo ikke ennå, så vi må gå gjennom sendeplanene for å stipulere størrelsen på lytterskaren. Kommer vi til at kanalen får en dominerende posisjon, kan vi stille krav til godkjennelse, sier Gramstad i dag til NTB.

På kjøpersiden er det særlig Schibsteds rolle som vil bli gransket. Konsernet er største eier i TV 2, samtidig som det indirekte kontrollerer 17 prosent av Kanal4 gjennom ulike aviser.

Verken Valebrokk eller Kanal4s styreleder Per Axel Koch tror at spørsmålet om dominerende stilling eller eierkonsentrasjon kan stanse avtalen. Koch sier til NTB at Schibsted bare vil øke sin eierandel med noen få prosent. Med NRK og P 4 på banen blir det heller ingen markedsdominans for TV 2.

– Hvis Eierskapstilsynet skal inn i bildet, må det eventuelt være for å se på Schibsteds rolle i radiomarkedet. TV 2 får bare en veldig liten del av dette markedet, sier Valebrokk.

Reklame

Slik sparer du enkelt 600 kroner på mobilabonnementet

Kommentarer til denne saken