Gå til sidens hovedinnhold

Kanontall ga børsfest

Knalltall fra et oljeserviceselskap og høy oljepris sendte Oslo Børs rett opp.

Oljeprisen passerte onsdag morgen 74 dollar fatet, men svekket seg noe mot slutten av dagen. Dette hindret ikke Oslo Børs til å stige etter to dager med sammenhengende nedgang. Hovedindeksen endte opp 1,72 prosent til 389,61 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Oljetungvekterne satt i fører setet og dro med seg de andre aksjene opp denne dagen. Statoil og Norsk Hydro ble de mest omsatte aksjene og endte opp henholdsvis 2,47 prosent til 186,50 kroner og hele 3,26 prosent til 174 kroner.

Spekulasjoner om at det går mot en snarlig Shtokman-avklaring fikk de to oljegigantene til å stige. Russland er nærmere et medlemskap i WTO etter at forhandlingene med USA gir gode signaler. Dermed håper det oljerike landet å bli innlemmet i forkant av den forestående G8-konferansen i St. Petersburg.

Dermed kan det komme en snarlig løsning på hvem som blir tildelt partnerskap i det lukrative Shtokman-feltet. Statoil og Norsk Hydro er som kjent blant de fem internasjonal oljeselskapene som kan bli invitert til å delta på Shtokman-utbyggingen.

Oljehopp
Et fat nordsjøolje ble dag Oslo Børs stengte omsatt for 73,70 dollar, men var tidligere på dagen over 74,07 dollar. Igjen er det Iran som legger press på oljemarkedet. FNs sikkerhetsråd møtes i dag og skal diskutere hva de skal gjøre i forbindelse med Irans atomprogram.

Oljeprisen stiger videre etter at de amerikanske oljelagertallene ble kjent. Bensinlagrene og råoljelagrene fikk et større trekk enn ventet. Bensinlagrene falt med 400.000 fat, mens markedet hadde ventet et trekk på 250.000 fat. Råoljelagrene minket med 6 millioner fat, mot ventede 1,6 millioner fat. Følg oljeprisen her.

De to mindre oljeselskapene DNO og Altinex klarte ikke følge opp de to tungvekterne, men steg likevel 0,78 prosent til 12,90 kroner og 0,76 prosent til 1,32 kroner.

Kanontall
Knalltall fra oljeserviceselskapet Acergy fikk markedet til å sende aksjen opp 6 prosent til 106 kroner. Analytikerne hyller selskapet evne til å overraske positivt og dette gjorde at selskapet kom i fokus denne dagen.

- Kanontall og en kraftig oppjustering av guidance for resten av året, sier analytiker Richard Jansen i ABG Sundal Collier til NA24 iMarkedet når han blir bedt om å beskrive Acergys andre kvartal.

Analytikerkollegaen i DnB NOR Markets Einar Kilde Evensen kaller tallene som Acergy la frem knallsterke på både omsetning og marginer.

- Selskapene har blødd kraftig tidligere og der er på tide at oljeselskapene betaler for tidligere, sier Einar Kilde Evensen til NA24 iMarkedet som tror selskapene kommer til å tjene mange penger i tre-fire år fremover.

DnBNOR-analytikeren sier videre at de generelt mener at subsea-konstruksjonsmarkedet er preget av blant annet høye inngangsbarrierer og at selskapene kan øke marginene kraftig fremover.

De sterke tallene fra Acergy fikk også Subsea 7 til å reagere positivt og endte opp 5,66 prosent til 112 kroner.

Riggklipp
De nye indiske eierne i riggselskapet Sinvest, Aban, var i går kveld i markedet for å kjøpe flere aksjer i selskapet. Meglerhuset First Securities fikk oppgaven med å sanke inn aksjene for Aban, men klarte ikke skaffe like mange selskapet ønsket.

Likevel kjøpte Aban nok aksjer til å komme opp i rundt 38,11 prosent. Inderne betalte 118 kroner pr. aksje.

Aksjekursen i Sinvest steg 4,27 prosent til 116 kroner på spekulasjoner om at Aban vil kjøpe seg ytterligere opp.

- Nei, det har vi ingen planer om. Vi er ikke interessert i det, sier finansdirektør, C. P. Gopalkrishnan i Aban til NA24 iMarkedet på spørsmål om de vil sette frem et bud på alle aksjene i selskapet.

Dagens vinneraksje ble Navamedic som endte opp 13,60 prosent til 14,20 kroner. Den nye finansdirektøren i selskapet, Bernt-Olav Røttingsnes, kjøpte til sammen 6.000 aksjer i Navamedic til 13,27 kroner pr. aksje.

IT-selskapet Inmeta gjorde det også bra og la på seg 5,86 prosent. Det var meglerhuset Nordea Securities som var den største kjøperen og sto bak til sammen 92,3 prosent av nettokjøpene.

Skuffende tapere
Tandberg Television og Eltek ble straffet etter at de ikke klarte å levere i henhold til forventningene. Aksjene falt henholdsvis 6,37 prosent og 4,94 prosent, noe som plasserte aksjene øverst blant dagens tapere.

Eric Cooney i Tandberg Television skuffet markedet da de la frem andre kvartalsresultatet i går etter børsen stengte. I dag kom reaksjonene og flere av meglerhusene svarer med å kutte estimatene og kursmålet i aksjen.

Morten Angelil i Eltek skuffet også etter at de har hatt problemer med å leverer varene. Selskapet la frem tall for andre kvartal der bunnlinjen var langt dårligere enn hva analytikerne hadde ventet på forhånd.

Tandberg Storage falt 5,51 prosent, men på et relativt lav volum.

Oppgang i Europa
EU-kommisjonen sa i dag at økonomien i de 12 EU-landene vil vokse med om lag 0,8 prosent i fjerde kvartal fra tredje kvartal i år, det vil i så fall bli den raskeste veksten siden de tre første månedene i 2004.

I Tyskland var DAX-indeksen opp 0,62 prosent da Oslo Børs stengte i ettermiddag. CAC40-indeksen i Frankrike lå på 4.947 poeng, opp 0,67 prosent fra gårsdagen. FTSE 100-indeksen i London steg 0,28 prosent.

Hovedindeksen på børsen i København steg 0,38 prosent, mens OMX-indeksen i Stockholm falt 0,03 prosent.

- Selskapene har blødd kraftig tidligere og der er på tide at oljeselskapene betaler for tidligere, sier Einar Kilde Evensen til NA24 iMarkedet som tror selskapene kommer til å tjene mange penger i tre-fire år fremover.

Reklame

Hagemøblene nordmenn elsker

Kommentarer til denne saken