Gå til sidens hovedinnhold

- Kaos truer Israel

Ariel Sharons hjerneslag åpner for kaos i israelsk politikk, frykter Midtøsten-eksperten Hilde Henriksen Waage.

Natt til torsdag ble Ariel Sharon operert etter hjerneslaget han fikk onsdag kveld. Torsdag lå Sharon i narkose, koblet til en respirator.

- Uansett hva som skjer, er Ariel Sharon trolig ferdig i israelsk politikk, mener historiker og Midtøsten-eksperten Hilde Henriksen Waage.

I høst brøt Sharon ut av Likud-alliansen og dannet sentrumspartiet Kadime. Men som andre mektige menn før han, har Sharon ikke vært interessert i å ha rivaler rundt seg.

- Sharon greide mesterstykket å samle støtte både fra Likud-bevegelsen og Arbeiderpartiet. Men det finnes ingen til å overta den samlende funksjonen, sier Henriksen Waage til TV 2 Nettavisen.

Ikke i nærheten
Henriksen Waage er førsteamanuensis i historie ved Universitetet i Oslo. Hun peker på at verken Shimon Peres eller den fungerende statsministeren Ehud Olmert er særlig populære blant velgerne.

- Jeg ser ingen som kan ta over Kadime-prosjektet. Peres er 82 år, og har ingen sterk stilling. Olmert er ikke i nærheten av å være den samme politiske skikkelsen som Sharon, sier hun.

Likuds nåværende leder, Benjamin Netanyahu, og arbeiderpartilederen Amir Peretz representerer ytterpunktene i israelsk politikk, og er heller ingen samlende figurer, mener Henriksen Waage. Derfor er situasjonen helt åpen før valget i Israel 28. mars.

Arafat
Hilde Henriksen Waage tror israelerne nå er i samme situasjon som palestinerne var etter Yassir Arafats død. Det betyr at utsiktene til en fredsavtale i Midtøsten er skjøvet enda lenger ut i tid.

- Man har latt som det har vært en fredsprosess, men denne har vært et Ariel Sharon-prosjekt. For å få til noe som likner en fredsprosess, trengs sterke ledere. Nå er det bare svake ledere på begge sider, mener hun.

Blant palestinerne er det kaotiske forhold som preger valgkampen før parlamentsvalget i slutten av måneden.

- Vi ser en alles kamp mot alle, og et lederskap som ikke greier å samle palestinerne om en moderat forhandlingsløsning, sier Hilde Henriksen Waage.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken