Gå til sidens hovedinnhold

Kapret meglertronen

Det så mørkt ut, men SEB Enskilda knuste konkurrentene i løpet av fjoråret.

Konkurrentene tappet SEB Enskilda for meglerstjerner i løpet av året som gikk. Likevel maktet meglerhuset å innta omsetningstoppen i Norge i 2007.

NA24 - din næringslivsavis

DnB Nor vippet av tronen
SEB Enskilda er største meglerhus basert på en markedsandel av omsetningen på 8,54 prosent i 2007.

Det fremgår av Oslo Børs` meglerstatistikk som ble lagt frem onsdag.

I tetsjiktet bak SEB fulgte Carnegie (8,05 prosent), ABG Sundal Collier (7,37 prosent). DnB Nor som i 2006 var største meglerhus, ble i løpet av fjoråret henvist til en fjerdeplass og en markedsandel på 6,85 prosent. Morgan Stanley & Co International er nummer fem på listen med sin andel på 5,92 prosent.

Stolleken
Det har vært et hektisk år i megler-Norge med nyetableringer og en durabelig stollek.

To meglerhus satset ekstra tungt på å vinne denne blant flyttevillige meglerne og analytikere. Da overgangsvinduet åpnet på vårparten var Handelsbanken og det nystartede meglerhuset Arctic Securities blant de ivrigste til å åpne pengeboken.

Brøt ut
Meglernestor Mads Henrik Syversen brøt sammen med corporatesjef Petter Bakken ut av SEB Enskilda og dannet Arcitic Securities med Carnegies gullgutt Gaute Eie. Med på laget i Arctic ble også Jon Gunnar Pedersen og JP Morgans Anders Eivind Eide. De hentet inn en rekke meglere og analytikere samt andre nøkkelpersoner til funksjoner som skal til for å drifte et meglerhus.

Et stykke opp
Arctic har ambisiøse mål, og skulle i løpet av ett år bli blant de beste og største meglerhusene. Den ferske statistikken fra Oslo Børs viser at de har et lite stykke opp. I desember var Arctic Securities det 12. største meglerhuset med en omsetning på 14,14 milliarder kroner. Det tilsvarer 3,51 prosent av markedet. I løpet av de månedene meglerhuset var aktivt hadde de en andel på 1,43 prosent i 2007. Det betyr at det var 22 andre meglerhus som var større enn Arctic.

Handelsbanken
Det var likevel Handelsbanken som var de ivrigste på overgangsmarkedet. Det svensk-norske meglerhuset bladde opp rundt 10 millioner kroner for å sikre seg DnB Nors meglertopp Ståle Bjørnstad. Det stoppet ikke der for Handelsbanken. Det ble kåret til den uoffisielle vinneren i øvelsen der de lokket til seg blant de fremste meglerne og analytikerne i det norske aksjemarkedet.

Handelsbanken har likevel ikke klart å bevege seg stort på listen over de største meglerhusene. I desember inntok de 14. plassen med en omsetning på 12,93 milliarder kroner. Markedsandelen for hele 2007 ble på 2,42 prosent. I 2006 hadde de 2,35 prosent av omsetningen på Oslo Børs.

Også størst i desember
I desember hadde SEB Enskilda en markedsandel på 8,5 prosent av den offisielle omsetningen, og var dermed det største meglerhuset på Oslo Børs også i desember. Gjennom dette meglerhuset ble det omsatt aksjer for 34,2 milliarder kroner, mens den totale omsetningen i desember var på 402,7 milliarder kroner.

På plassene bak SEB i desember fulgte ABG Sundal Collier og Carnegie med henholdsvis 7,79 og 7,43 prosent av omsetningen.

Basert på antall transaksjoner troner nettmegleren Nordnet øverst i 2007 med 9,50 prosent.

Meglerhus

Andel av omsetning i 2007 (prosent)

SEB Enskilda

8,54

Carnegie

8,05

ABG Sundal Collier

7,37

DnB Nor

6,85

Morgan Stanley

5,92

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant