Kunne du tenke deg å bo på et hotell hvor rommet er to kvadratmeter og hvor naborommet er boksen over deg? Da bør du teste et kapselhotell på neste ferie? Enkelte har sammenlignet det med å våkne opp i et kapselhotell med scenene fra Stanley Kubricks film «A space Odyssey».

Mest vanlig i Japan

Kapselhotell er mest vanlig i Japan. Kanskje ikke så rart med tanke på befolkningstettheten i dette landet – vi har jo alle sett hvordan man pakker folk inn i T-banevognene. Du finner kapselhotell i flere storbyer, og innlysende nok er Osaka og Tokyo blant disse. De andre byene er Yokohama like ved Tokyo, Sapporo nord i Japan, og Kyoto og Fukuoka i sør. Det første hotellet i kapselutgave så dagens lys i 1979. Kapselhotellet i Tokyo, Capsule Inn Kanda ligger i 1-8-9, Uchikanda, i Chiyoda-ku, noe som er en perfekt beliggenhet i byen med blant annet gangavstand til Keiserpalasset.

Les mer om Japan hos Reiseplaneten.

Små, men innholdsrike

Selv om hotellrommet, eller kapselen, kun har en størrelse på rundt to kvadratmeter, så er ikke rommene uten fasiliteter. Her er nemlig både internettilgang, radio og et lite TV-apparat. Rommene er selvfølgelig for små til at du kan ta med bagasjen din inn, men bagasjen oppbevarer du i egne bagasjebokser utenfor. Det er selvsagt heller ikke dusj eller toalett på rommene, slike fasiliteter må du dele med de andre gjestene. Ikke ulikt slik det er på tusenvis av hosteller verden rundt.

Se videofilm om Kapselhotell i Tokyo hos Reiseplaneten.

Du finner en kapsel nær deg

Du behøver ikke reise til Japan for å kunne skryte av å ha overnattet i en kapsel. Besøk Yotel ved Heathrow (ved terminal 4) eller sydterminalen på Gatwick Airport neste gang du er i England, og du finner en kapsel som passer deg. Dette er en slags «luksusutgave» av de opprinnelige kapselhotellene, og du kan velge mellom forskjellige romstørrelser. Men vi snakker fortsatt kapselstørrelse. Yotel har også et hotell ved Schiphol, den store flyplassen utenfor Amsterdam. Størrelser for standardkapselen her er 2,41 x 2,85 meter. Du kan få dobbeltrom hvis du ønsker det. Hotellet på Schiphol ligger inne på selve flyplassen, innenfor sikkerhetskontrollen, så du trenger reisebevis for å komme hit.

Yotels på flyplassene er ypperlige hvis du er trett og har en lang mellomlanding. Kapslene kan nemlig leies for noen timer. 12 timer for et standardrom koster fra i underkant av 500 kroner. Les mer om Yotels på Heathrow hos Hotels Combined.