Gå til sidens hovedinnhold

Han drepte og plyndret i ti år

Piraten var beryktet for sine brutale og vellykkede tokt. Nå kan hans sunkne skip endelig være funnet.

Skipet til en av verdens mest beryktede pirater gjennom tidene, kaptein Henry Morgan, kan være funnet utenfor kysten av Panama, skriver The Smoking Jacket.

Selve skipet ble oppdaget i august i 2011, men først nå går arkeologer ut å sier at de tror det er vraket av kapteinens store stolthet; skipet «Satisfaction», de har funnet. Skipet sank i 1671, sammen med fem andre skip som var under kaptein Henry Morgans kontroll.

Det er arkeologer fra Universitet i Texas som leder utgravningen, og så langt har de funnet sverd, kanoner og skattekister. Sjefsarkeolog Frederick Hanselmann fra River Systems Institute and the Center for Archaeological Studies ved universitetet er overbevist om at det er skipet til den berømte kapteinen de har funnet. En av grunnene er kanonene ombord i vraket.

- Ulikt marinefartøy som pleide å ha en rad med like kanoner langs siden, pleide piratskip å mange forskjellige typer kanoner de tok fra forskjellige tokt. Piratskip pleide også ofte å ha flere kanoner med kort rekkevidde, siden de ofte var mer effektive i å rydde unna dekk for motstand så man kunne borde skipet. Man vil jo ikke senke skipet man skulle erobre, forteller han til Playboy.com.

VANSKELIG JOBB: Det er møysommelig arbeid å jobbe under vann for arkeologene fra Universitetet i Texas.
VANSKELIG JOBB: Det er møysommelig arbeid å jobbe under vann for arkeologene fra Universitetet i Texas.

Blodtørstig

Kaptein Morgan er mye mer enn bare et merke rum. Fra årene 1663 til 1674 herjet denne britiske piraten de karibiske farevannene, og gjorde livet surt for de fleste som stod i hans vei. Piratvirksomhet var egentlig ulovlig og straffen var døden, men kapteinen unngikk å bli dømt som pirat da England trengte noen som kunne gi spanjolene litt trøbbel.

England lå nemlig i krig med Spania, og de så mellom fingrene så lenge skipene og byene kapteinen angrep var spanske. De neste ti årene gjorde kaptein Morgan livet surt for spanjoler i karibien, og drepte, plyndret og herjet som han ville.

Den walisiske piraten ble etter hvert kjent for sin brutale stil, og rekruterte som oftest kun de mest hensynsløse piratene han kunne finne og tidligere slaver. Han skal blant annet ha tvunget munker, nonner, eldre kvinner og menn til å fungere som levende skjold for seg selv og hans mannskap da han angrep den spanske byen Portobelo i Panama i 1668.

Kapteinen skal ha klart å erobre byen uten å miste en mann. Han truet så spanjolene med å sette hele byen i brann om han ikke mottok en pengesum på 350 000 pesos.

1500 drepte

Kaptein Morgan hadde flere suksessrike tokter i de karibiske hav, og hans rykte som en hensynsløs pirat vokste. Hans kanskje mest kjente tokt er angrepet på Panama i 1671. Etter han erobret fortet San Lorenzo på øya Santa Catalina utenfor Colombia, tok han livet av over 300 mann fra garnisonen, og lot bare 23 mann leve. Når fortet var tatt, satte kapteinen, hans skip og over 1000 mann kurs mot Panama. På dette tidspunktet var Panama en av de rikeste byene i Ny-Spania, og kapteinen så for seg et stort bytte.

18. januar oppdaget kapteinen at Panama hadde en styrke på 1500 mann. Morgan valgte da å dele sitt mannskap i to, der den ene gruppen skulle angripe direkte, mens den andre gruppen skulle angripe fra flanken. Planen lyktes, og de 1500 spanjolene ble slaktet ned av piratene. Til kaptein Morgans store irritasjon viste det seg at mesteparten av skatten i Panama var blitt flyttet ut av byen før angrepet, så byttet ble mindre enn ventet. Kaptein Morgan svarte med å torturere de resterende innbyggerne de klarte å fange i jakten på andre skatter.

Etter angrepet ble kapteinen arrestert og fraktet til hjemlandet, ettersom England hadde signert en fredsavtale med Spania. Etter rettsaken, ble kapteinen frikjent ettersom han mente han ikke hadde kjennskap til fredsavtalen. I 1674 ble han slått til ridder, og returnerte til Jamaica.

Kapteinen døde i august 1688.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken