(SIDE2): Karbohydratene skal kuttes og smør og fløte er plutselig blitt JA-mat for en rekke norske familier.

Fett blir til dårlig kolesterol
Det får legene til å grøsse og en del ernæringsfysiologer til å rynke på nesa.

- Jeg er meget skeptisk og er ingen entusiast av mye animalsk og mettet fett, sier Einar Gude, kardiolog ved Rikshospitalet til VG .

Han forteller at det mettede fettet blir til blant annet kolesterol og legger seg på innsiden av blodårene og er en av mange årsaker til hjerneslag og hjerteinfarkt.

Også en del ernæringsfysiologer mener kostholdet som nesten eliminerer brød, pasta, ris og poteter kan være ugunstig. Ikke bare for de voksne, men særlig dersom hele familien spiser den samme kosten. Et lavkarbokosthold regnes som et kosthold hvor man spiser maksimalt 150 gram karbohydrater daglig.

Inntaket av karbohydrater bør ligge på mellom 50-60 energiprosent ifølge de offisielle anbefalingene.

Bidrar med vitaminer
- Barn er i vekst og trenger energi. Brød, ris og pasta bidrar med fiber og vitaminer og gir i tillegg energi og uten disse matvarene kan det være vanskelig å få i barnet nok, sier ernæringsfysiolog i Somebody.no, Camilla Andersen til Side2.

Også klinisk ernæringsfysiolog ved Rikshospitalet, Vibeke Landaas mener viktige næringsstoffer blir utelatt fra kosten dersom barn spiser en streng lavkarbodiett.

- Selv om kroppen kan forbrenne fett og protein, er det andre vev i kroppen som er helt avhengig av karbohydrater. Dette gjelder blant annet hjernen, hele vårt nervesystem og røde blodceller, sier Landaas til magasinet Foreldre& barn .

Hun forteller at forbrenning av animalsk protein som det fins mye av i fisk, egg, kylling og kjøtt fører til økt tap av kalsium i urinen. Noe som kan øke risikoen for dårlig beinoppbygning hos barn.

Kan kutte dersom barnet er overvektig
- Har man et overvektig barn kan det derimot være nødvendig å kutte i kostholdet, men det er likevel først og fremst de tomme kaloriene man bør rydde unna hverdagen, ikke maten. Og så er bevegelse helt grunnleggende. Bedre å bevege seg litt mer enn å kutte for mye i kostholdet. Og så er det forskjell på å kutte ned og å kutte ut. Begrens mengdene, ikke kostholdet, mener ernæringsfysiolog i Somebody.no, Camilla Andersen.

Det stemmer nemlig at flere og flere barn blir overvektige. 22 prosent av 8 år gamle jenter har overvekt eller fedme.

Hva bør barna spise?
Barn kan fra rundt ett års alder spise omtrent det samme som resten familien. Kosten bør settes sammen av grove kornprodukter (grovbrød og grove, usøtede kornblandinger), grønnsaker og frukt, magre meieriprodukter (lettvarianter av melk, ost og yoghurt), fisk, fugl, kjøtt, bønner, linser og litt nøtter, ifølge retningslinjene fra Helsedirektoratet.

Retningslinjene fra Helsedirektoratet forteller oss at også barn bør redusere mengden rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter i tillegg til å velge magre meieriprodukter. Altså stikk i strid med lavkarbo-kosten.

Les også: Barneyoghurt - Er det sunt?

Norske helsemyndigheter er klare på at et kosthold med lite karbohydrater er ugunstig, men i de nye kostrådene åpnes det for at «I en begrenset periode kan det være gunstig å kombinere fysisk aktivitet med begrenset inntak av fett eller karbohydrater for å få ned energiinntaket»