Gå til sidens hovedinnhold

Karbo gjør deg avhengig

Karbohydrater kan være like avhengighetsskapende som sigaretter.

(SIDE2): Det konkluderes i en ny studie gjort av forskere fra New Zealand.

Forskerne fant ut at mat som er laget av for det meste raffinert sukker og hvetemel har den samme avhengighetsskapende virkningen som tobakk.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Stimulerer samme områder
Bearbeidet karbohydrater som cornflakes, godterier og croissanter får blodsukkeret til å stige i været, forklarte sjefsforsker Dr. Simon Thornley til avisen.

- Dette sukkerrushet stimulerer de samme områdene i hjernen som involveres når man blir avhengig av nikotin og andre stoffer.

Med andre ord så er de ekstra kiloene vi legger på oss ikke ren og skjær grådighet, men rett og slett fordi vi kan være avhengig, skriver DailyMail .

Hvis forskerens antakelser viser seg å være riktige så kan det åpne for nye veier å hanskes med fedmeepidemien, inkludert en matversjon av røykeplasteret som hjelper røykere å slutte.

- De som er avhengig av stoff er nødt til å hele tiden ta større doser av stoffet, de syns det er vanskelig å stoppe og de fortsetter på tross av de negative konsekvensene det medfører, sa Thornley. Folk gjør alle disse tingene også med raffinerte karbohydrater, ifølge forskeren.

Men, om forskningen kan gjøre noe for fedmeepidemien er ennå uklart.

- Vi trenger å gjøre mer forskning, sa Thornley. Men bevisene for at karbohydrater er avhengighetsskapende er raskt voksende. Det er god grunn til å gjøre med mat som er behandlet, som med sigaretter - å forby TV-reklame og insistere på helseadvarsler på maten, sa han.

Færre mottakere
Studier av hjerneskanning foreslår at mennesker som legger på seg i stort monn, spiser for å komme i bedre humør - den samme grunnen til at stoffavhengige tar stoff.

Forskningen viser at de med en høy BMI har færre mottakere i den delen av hjernen som genererer behagelige følelser. Det samme mønsteret er til stede hos dem som er avhengige av kokain og alkohol.

Funnene er bakket opp av forskere ved Princeton University i USA. Der har de forsket på rotter og bevist at når rottene ikke får mer sukker over en periode for så å bli servert sukker igjen så overspiser de.

En gruppe kvinner fikk valget mellom to drinker som så tilsynelatende identiske ut, men den ene inneholdt kun sukkerbaserte karbohydrater som dextrose og rissirup, mens den andre drinken hadde noe protein tilsatt.

Etter at de hadde tenkt på noe trist og følte seg deprimerte ville flesteparten av dem ha den drikken med mest karbohydrater og de sa det gjorde dem i bedre humør. tester som dette blir normalt brukt for å teste et stoff er avhengighetsskapende.

- Måten disse kvinnene responderte på var lik det vi ser hos misbrukere, sa Bonnie Spring, professor ved University of Illinois i Chicago.

Misbrukere blir så tolerante overfor stoffet og må ha mer og mer, la hun til.

LES MER HELSE HER

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken