Gå til sidens hovedinnhold

Willoch fillerister finansfolk

- Finansnæringen er uansvarlig, tordner eks-statsminister Kåre Willoch.

Willoch kritiserer finansnæringen for å være uansvarlig, og krever bedre tilsyn etter smellen på Oslo Børs.

- Det vi nå ser i aksjemarkedet, er en dramatisk illustrasjon på at finansnæringen ikke er ansvarlig i viktige land. Det er overveldende behov for bedre tilsyn med finansnæringen, sier han.

NA24 - din næringslivsavis

I et eksklusivt intervju med NA24 kommer den gamle Høyre-kjempen med sitt sideblikk på finansnæringen, Adam Smith og analytikere, og han slakter den tidligere sentralbanksjefen Alan Greenspan.

En historie
Willoch mener problemene i aksjemarkedet skyldes store utlån til en næring i fritt fall.

I kjent stil forteller den snart 80-årige statsmannen om problemene i finanssektoren.

- Jeg kan fortelle en historie som illustrerer situasjonen. Det var en gang en banksjef som måtte slutte i jobben da banken gikk konkurs under bankkrisen på 1980-90-tallet. I et foredrag etterpå fortalte banksjefen at han hadde begynt å lese økonomisk historie, sier Willoch lakonisk.

- Hvis han hadde gjort det før han begynte som banksjef, i stedet for efter han måtte slutte, hadde meget sett annerledes ut, sier han.

- Tror du næringslivet i dag har lest den økonomiske historien? spør han.

Gode analytikere
NA24 skrev tirsdag om en analytiker fra meglerhuset Arctic Securities som analyserte solenergiselskapet Renewable Energy Corporation (REC) med et kursmål på 400 kroner de neste 12 månedene.

Aksjen har nesten halvert seg siden analysen.

LES MER: Se som de bommet!

- Noen analytikere er gode, enkelte svært gode, men praksis i finansnæringen er ikke helt tilfredsstillende hos oss heller, sier Kåre Willoch på generelt grunnlag.

Høyre-mannen mener næringen trenger tettere oppfølging fra myndighetenes side.

- Hvor er Kredittilsynet oppe i alt dette? spør han retorisk og legger til:

- Jeg har et forslag. Ethvert lånetilbud må ha like store bokstaver om effektiv rente som de største som er brukt i overskriften eller annet sted i tilbudet, sier han.

Adam Smith
Den skotske filosofen Adam Smith, som er mest kjent som en av grunnleggerne av økonomifaget, hadde sterke karakteristikker.

- Det er fristende å trekke frem Adam Smith. Hans sarkastiske karakterstikk av næringsdrivende som var sterkt opptatt av kontroll for at næringslivet skulle følge ansvarlige spilleregler. Man kan rett og slett ikke ha en så dårlig offentlig kontroll av en næring som finans, sier han.

Han legger til at aksjekrakket som man opplever nå om dagen ikke er den verste ulykken som har hendt i den senere tid.

- Men denne gangen rammer den vesten mer enn på lenge. Krisen i Asia på 90-tallet skapte nød for millioner, men det brydde ikke vestlige politikere seg meget om. Denne gang må de engasjere seg for å forebygge gjentakelser, sier han.


Slakter Greenspan
- Jeg er meget skuffet over Alan Greenspan. Han avviste tanken om at man burde ha grepet inn i det amerikanske problemet i subprimesektoren, sier Willoch.

Han mener Greenspans unnskyldning ikke bærer vann, og formelig slakter den tidligere sentralbanksjefen i USA.

- Greenspan mente det gikk så fort i denne sektoren at man ikke fikk statistisk grunnlag for inngrep mot utglidningene. Han har nesten en religiøs tilnærming til at enhver offentlig inngripen i finansnæringens frihet er pyton. Men nå håper jeg de har lært en lekse for fremtiden, tordner Willoch.

Han mener finansnæringen kan takke seg selv for situasjonen som har oppstått.

- Finansnæringen får periodevis en instinktiv trang til å dytte penger på lånetagere. Hvordan kan de bli forbauset når det sprekker? Hvor har de vært egentlig? spør han.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken