Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg vet at det hjelper

Kari Traa er en av mange nordmenn som er fadder i SOS-barnebyer.

(SIDE2): Kari Traa har vært fadder for SOS-barnebyer i fire år. Nå håper hun at hennes engasjement kan verve flere faddere.

Bli SOS-fadder: Klikk her og redd et barn

- De fleste har råd
I tre uker fremover vil en reklamefilm med Traa vises på TVNorge. Her oppfordrer hun nordmenn til å bli faddere, og allerede har flere nye faddere meldt seg.

- Man må ha et ønske om å bli fadder. Det er mange i Norge som sliter selv. Men de fleste har råd til å hjelpe et annet menneske med et par hundre kroner i måneden, sier Traa til Side2.

Hun påpeker at hun har fått se at det nytter.

- Jeg får mye igjen for det, for jeg vet at det hjelper, sier hun.

Fikk besøke to barnebyer
Det er ikke alltid like lett for bortskjemte nordmenn å forestille seg barn som lider. Men Traa innså for fire år siden hvor viktig det var å hjelpe andre.

- Jeg hadde det så bra selv, jeg gjorde det kjekkeste jeg vet om og hadde bare meg selv å tenke på. Men da jeg ble tante, så jeg hvor glad jeg var i unger, sier hun.

Traa valgte å bli fadder for en hel by og støtter også barnebyene utenfor fadderskapet. Etter at hun ble fadder har hun besøkt to barnebyer, én i Zambia og én i Russland.

- Jeg har vært så heldig å få besøke byene i Lusaka og i Murmansk. Du blir ekstra engasjert når du ser hvordan det er der, sier hun.

Delt opplevelse
Hun forteller at det er en sterk opplevelse å komme til en barneby.

- Du ser kontrastene i at du får sett alle som har det vondt og trenger mer hjelp, men samtidig ser du at det hjelper. Det var veldig trist, men det var mye fint å se også. Det er noe alle burde få oppleve, sier hun.

Selv om hun ikke har planer om å reise til en ny barneby, sier hun at hun har lyst til å reise tilbake til Murmansk for å se hvordan det er der nå.

- Tusen barn etterlates i året, og da jeg var i Murmansk fikk jeg selv se en gutt som ble forlatt av foreldrene. Der så jeg også den kjempestore kontrasten mellom barnebyen og et barnehjem. En barneby er som en veldig stor familie, sier Traa.

Blir store familier
Det er ikke bare barna som får hjelp fra SOS-barnebyer. Også barnebyforeldrene får et nytt liv.

- De bygger opp en ny familie. Alle mødrene jeg har snakket med føler at det er sine unger, sier Traa.

Familiene består ofte av omtrent ti barn. Det betyr at familiene blir store.

- Etter hvert blir det mange bryllup og de blir bestemødre, så de får en skokk med unger. SOS-barnebyene redder mødrene også, for det er ikke sikkert de ville klart seg, tror Traa.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler