HTML EMBED

Curaçao

Jo da, det er herfra den kjente likøren har fått sitt navn. Ekte Curaçao er basert på tørket skall fra en bitter, appelsinlignende sitrusfrukt som vokser her på øya. Den blå varianten er kunstig farget.
Curaçao finner du rett utenfor Venezuelas kyst, og øya er del av De nederlandske Antillene. Dette er den største og mest populære av de såkalte ABC-øyene, som ellers består av Aruba (se egen artikkel) og Bonaire.
Dette bør være førstevalget for den dannede hedonist, for i tillegg til fantastiske resorter og strender – som du primært finner på sørkysten – lokker Curaçao med et kulturliv som kan konkurrere med langt større destinasjoner. Dette er konsentrert i den fargerike hovedstaden Willemstad, der den vakre gamlebyen forlengst har fått plass på UNESCOs verdensarvliste.
Curaçao var svært sentral for utviklingen av nederlendernes kolonimakt og slavehandel, og denne mørke fortiden kan du lære mer om på det antropologiske Museum Kura Hulanda i Willemstad.
Areal: 444 km2
Innbyggertall: Ca. 141 000

Tips til Curaçao

Besøk den spektakulære sjøgrotten Boca Tabla i nasjonalparken Shete Boca nord på øya. Det er verdt inngangspengene. Bydelen Punda i Willemstad er obligatorisk, enten du vil shoppe eller kun rusle gatelangs og la deg fascinere av den fargerike arkitekturen.

Visste du at: ABC-øyene har utviklet sitt eget språk, kalt papiamento, som er dominert av spansk og portugisisk, men har innslag av både urbefolkningens egne språk, samt engelsk, nederlandsk og flere afrikanske språk?

Turistinformasjon

Gi oss dine KARIBIA-TIPS

Dominica

Denne vesle nasjonen må ikke forveksles med den Dominikanske republikk, selv om begge landene har fått sitt navn etter det spanske ordet for søndag. Dominica er for øvrig oppkalt etter dagen Columbus gikk i land her i 1493, men navnet kan også indikere noe om tempoet.
Samveldet Dominica er blant Karibias fattigste land. Turistindustrien sliter med konkurransen fra sine naboøyer i nord og sør, som er de franskstyrte Guadeloupe og Martinique. Det hjelper heller ikke at Dominica mangler en internasjonal flyplass.
Dermed er dette øya å dra til for karibiafarende som vil at valutaen de legger igjen skal ha en reell verdi for lokalbefolkningen, samtidig som man får mye for pengene sammenlignet med naboøyene der euroen rår. Økonomi er dog langt fra den eneste motivasjonen til å velge nettopp denne øya.
Dominica blir gjerne omtalt som «Karibias naturøy», på grunn av sin spesielt frodige flora og fauna. Dette er dessuten en av de få stedene der du kan besøke ekte karibere, det vil si representater for urbefolkningen som har gitt hele området dets navn. De aller fleste av dem, det vil si rundt 3 000, bor i et beskyttet territorium på øyas østkyst, som ble tildelt dem i 1903.
Areal: 754 km2
Innbyggertall: Ca. 73 000

Tips til Dominica

Besøk «Den kokende innsjøen», en av verdens største, aktive termalinnsjøer, rundt en mil øst for hovedstaden Roseau. Den ligger godt gjemt inne i jungelen – nærmere bestemt i den UNESCO-beskyttede Morne Trois Pitons National Park – så ta med en guide. Vil du komme nær inn på lokalbefolkningen så lei deg et lite rom i den sjarmerende landsbyen Scott's Head, der de drøyt 700 innbyggerne er både nysgjerrige og gjestfrie. Du bør selvsagt også ta en tur til kariberne, som mer enn gjerne tar i mot gjester.

Visste du at: Dominica sammen med Grenadines topper National Geographics liste over Karibias best bevarte øyer?

Turistinformasjon

Nevis

Rundt 35 mil sørøst for Puerto Rico finner du vulkanøya Nevis. Med sine unnselige 93 km2 er dette den minste av de to øyene som utgjør Føderasjonen Saint Kitts & Nevis – som igjen er verdens åttende minste nasjon.
Nevis er kranset med sandstrender på tre sider, og utenfor der finner du koralrev som gjør dette til et av Karibias virkelige dykkeparadiser. For den eventyrlystne skattejeger kan det dessuten nevnes at mer enn 400 skip sank i farvannene her mellom 1493 og 1825, hvorav kun et drøyt dusin er identifisert.
Nevis har vært befolket i flere tusen år, men koloniseringen med sin slaveimport har gjort at innbyggerne i dag hovedsakelig er av vestafrikansk opprinnelse. Øya var først spansk koloni, men britene overtok på 1600-tallet, og tjente store penger på sine sukkerplantasjer. Etter mye frem og tilbake, krangling med franskmenn og allianse med Anguilla noen mil vestenfor, ble Saint Kitts & Nevis omsider selvstendig i 1983, og med det den yngste suverene staten i Amerika.
Areal: 93 km2
Innbyggertall: Ca. 12 000

Tips til Nevis

Nevis' flotteste attraksjoner finner du under vann. Det er utrolig mye å utforske i farvannene her. På øyas vestkyst, rett nord for byen Charlestown, finner du for eksempel en samling livlige undervannsgrotter ikke alt for mange landdyr har oppdaget. Ta også en tur opp til vulkanen Nevis Peak, gjerne med en lokal guide som kan fortelle om flora og fauna og sørge for sikkerheten.

Visste du at: Bath Hotel of 1778, rett utenfor Charlestown, var Karibias eldste hotell, men at det i dag fungerer som hovedsete for øyas myndigheter?

Turistinformasjon

St. Thomas

Et lite stykke Norge midt i midt i Karibia? Tja... I alle fall nesten. St. Thomas var nemlig – sammen med St. Croix og St. John – i dansk-norske hender fram til 1917, da Dansk Vestindia ble solgt til USA.
Historien er ikke så mye å være stolt av. De koloniserte øyene inngikk i en trekanthandel, der danskene eksporterte blant annet våpen til Afrika i bytte mot slaver, som så ble satt i arbeid på sukkerplantasjene på øyene. Sukkeret ble deretter sendt til hjemlandet for å fete opp danskene og ødelegge tenner.
I dag kalles øytrioen De amerikanske jomfruøyene, med Charlotte Amalie på St. Thomas' sørkyst som hovedstad. Her blir du konstant minnet på den skaninaviske forhistorien, blant annet gjennom gatenavn som Dronningens Gade og Gamle Gade.
Dette er for øvrig det eneste stedet i USA med venstrekjøring.
Areal: 81 km2
Innbyggertall: Ca. 51 000

Tips til St. Thomas

Red Hook på øyas østside er stedet for strandliv, snorkling og surfing, men bruk gjerne en dag i hovedstaden Charlotte Amalie. Besøk for eksempel USAs eldste synagoge i kontinuerlig virksomhet i Crystal Gade og kjøp en lokalprodusert tromme og ta et lynkurs hos Afro-Caribbean Drum Center & Museum (www.acdrumcenter.com). Hos Vi Soap (www.visoap.com) får du håndlagde såper med karibiske urter, krydder og blomster.

Visste du at: Hovedstaden Charlotte Amalie en kort periode på 1800-tallet var Danmarks nest mest folkerike by, kun slått av København?

Turistinformasjon

St. Barths

Skandinaver oppdaget Karibias herligheter lenge før vi kunne ta oss dit med fly, og mens De amerikanske jomfruøyene i sin tid var dansk-norske var vesle St. Barths svensk. Øya – hvis fulle navn er Saint Barthélemy, oppkalt etter Christofer Columbus yngre bror – var faktisk Sveriges siste koloni. Kong Gustav III byttet den til seg fra Frankrike i 1784, og først i 1878 ble den solgt tilbake til franskmennene.
Dette er en av favorittumleplassene til folk med ubegripelig mye penger, og kvadratmeterprisene for ferieboliger her passerte i 2005 prisene langs Champs-Élysées i Paris.
Øya har kun et tyvetalls små hoteller, og flesteparten av de rundt 160 000 som kommer hit årlig er på dagstur fra naboøya St. Martin. Eventuelt har de lugar ombord på et av de mange cruiseskipene som legger til kai her.
Areal: 21 km2
Innbyggertall: Ca. 8 500

Tips til St. Barths

Nakenbading og -soling er utbredt på strendene, men ikke obligatorisk. Grand Saline Beach er en av Karibias flotteste. Colombier Beach er også høyt på lista og fin for snorkling. Besøk ellers den vesle fiskerlandsbyen Corossol, der du blant annet kan besøke Ingenu Magras sjarmerende Inter Oceans Museum med over 9 000 ulike skjell samt sand fra hele verden.

Visste du at: St. Barths er en av svært få øyer i Karibia der hvite innbyggere er i flertall?

Turistinformasjon

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir