HTML EMBED

FÅ TIPS TIL OPPLEVELSER PÅ BONAIRE

Jeg hilser pent på den skjeggete sjøulken foran meg, og presenterer meg som «Ingvald from Norway».

– Ulf, fra Fredrikstad, svarer han.

Det viser seg at jeg har truffet på den eneste fastboende nordmannen på Bonaire, som er den desidert minst turistifiserte og tynnest befolkede av ABC-øyene.

Ulf bygde i sin tid en Colin Arhcer-skute og ville seile jorden rundt. I stedet møtte han Dedrie fra Trinidad, og de slo seg ned her. Nå har de tre barn sammen, og driver Woodwind Cruises, som tar med turister ut på guidede snorkleturer til det mange mener er verdens beste sted for den slags.

Etter å ha svømt noen timer rundt blant skilpadder, papegøyefisk, trompetfisk, rokker og utallige andre av havets vesener, ser jeg ingen grunn til å tvile. Det myldrer rundt på alle kanter, og en solbrent nakke blir en liten pris å betale.

Surf’s up på Bonaire

Det er dykking og snorkling som er Bonaires største trekkplastre, men langt fra de eneste. Blant de som virkelig har lagt sin elsk på øya, er også vindsurferdudes fra hele verden, deriblant bartender Marvin, som vi treffer på Sorobon Beach Resort ved Vac Bay sør på øya.

– Jeg flyttet hit primært på grunn av surfingen. Den er helt perfekt her, sier krølltoppen, som er født på Aruba, men har bodd det meste av livet i Nederland.

Vac Bay var et naturiststed inntil nylig, men i dag har (heldigvis) Marvin og alle andre her dekket til det viktigste.

– De fleste gjestene våre er surfere, men dette er ikke lenger noen ensformig gruppe. Det er familier, par, unge og eldre, forteller hotellsjef Annette van Rooijen.

Hun mener det beste med Bonaire, om man sammenligner med andre karibiske øyer, er den umiddelbare roen man får her.

– Her har du feriefølelsen med én gang. Ikke etter noen dager.

Vel, om surfingen er så perfekt som Marvin påstår, må jeg vel forsøke, tenker jeg, og minnes med blussende kinn noen klumsete forsøk fra oppveksten.

Heldigvis viser det seg at surfebrettene er blitt langt bredere og stødigere siden den gang. Med god instruksjon, og et lite nybegynnerseil, får jeg faktisk litt fart i brettet og klarer sågar et par svinger uten å ramle uti.

Spor av slavetid på Bonaire

Bonaire er nok den av ABC-øyene som kommer nærmest det idealiserte drømmebildet av Karibia. Her flyter dagene langsomt og bekymringsløst, men også her har livet vært hardt.

– Slaver måtte gå 36 kilometer én vei for å jobbe med saltutvinning, forteller Ïzain på Mangazina di Rei, et levende utendørsmuseum som formidler øyas historie og tradisjoner.

– Årsaken var at saltfeltene lå åpent ved kysten, mens bosetningene var i en dal i innlandet, da dette var det eneste stedet på øya som ikke var synlig for pirater.

Siden avstanden mellom landsbyen og saltfeltene i sør var for lang for å gås tur–retur daglig, ble det bygget knøttsmå steinhytter for slaver og arbeidere. Disse står der fremdeles som en klar påminnelse om at Karibia ikke alltid har vært assosiert med det gode liv.

Unge Ïzain er opptatt av at vi ikke skal glemme.

– Dette er personlig for meg. Jeg mener det er viktig. Om du ikke vet hvor du kommer fra, vet du ikke hvor du skal, sier han.

HTML EMBED

3 anbefalinger på Bonaire

1. Snorkletur til Klein Bonaire

Siden Bonaire er omringet av korallrev på alle kanter, kan du nærmest gå ut hvor som helst, og få en formidabel undervannsopplevelse.

Aller best er forholdene rundt den vesle, vernede øya Klein Bonaire, ikke minst for snorklere som ikke kan gå alt for dypt.

Drar du ut med trimaranen Woodwind, får du proff oppføling, kunnskapsrik, guidet snorkling, samt mat og drikke om bord. Selskapet drives av nordmannen Ulf og hans kone Dedrie fra Trinidad.

2. Vindsurfing for begynnere på Bonaire

Få steder er bedre egnet for å lære vindsurfing enn Bonaire. 80-tallsfarsotten er i ferd med å få en kraftig oppblomstring, og surfestranda ved Lac Bay sørøst på øya er svært langgrunn med myk sand, konstant pålandsvind, samt gode instruktører for surfere på alle nivåer.

3. Bonaire fra en Harley

En heftig måte å bli kjent med Bonaires landskap, er gjennom en guidet rundtur bakpå en buldrende Harley Davidson. Vi må be om hjelm. Det er nemlig ikke påbudt her. Harleyene til Orlando Francisca kan dessuten stå ulåst hvor som helst, hevder han. På Bonaire er det ingen som stjeler dem.

På rundturen ser jeg at speedometeret sjelden bikker 70, men du verden så mye raskere det kjennes.

En halvdagstur med guide og sjåfør koster rundt 870 kr per person.

Fakta om Bonaire

Størrelse 294 km2
Folketall 16 000
Status Nederlandsk kommune med særstatus fra 2010
Valuta 1 US dollar = 5,80 NOK

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir