HTML EMBED

FÅ TIPS TIL OPPLEVELSER PÅ ARUBA

Ønsker du litt karibisk innhold i tilværelsen, kan du jo dra på IKEA og kjøpe et forstørret foto av en nydelig sandstrand der et enslig tre strekker seg lengtende mot vannkanten. Eventuelt kan du dra til Aruba og se det samme treet i virkeligheten. Det står på Eagle Beach, midt i det tetteste turistområdet, og preger for øvrig også etikettene på det lokale ølet Balashi.

Aruba er den av ABC-øyene der turismen er mest utviklet, og på nordvestkysten, utenfor hovedstaden Oranjestad, ligger hotellkompleksene, restaurantene, kasinoene, barene og butikkene – primært tilpasset et amerikansk feriemarked – tett i tett.

25 grader kaldt i vannet på Aruba

– Nærmere 80 prosent jobber med turisme i én eller annen form her på øya, og syv av ti turister kommer fra USA, forteller vår guide Paula.

Hun er selv fra Aruba, men har i perioder bodd i både Miami og Spania.

– Jeg vet at det er her jeg vil bo. Det er selvsagt sider jeg savner ved storbylivet, men her er det trygt og godt. Dessuten liker jeg ikke å fryse.

Det siste får vi bekreftet på snorkleturen med katamaranen Fiesta fra Red Sail Sports. Paula vurderer å bli med ut i, men da hun kjenner at det kun er rundt 25 °C i vannet, trekker hun hutrende tærne til seg.

Selv hopper jeg gladelig i, og havner rett i en skrekkfilm. Vi har nemlig fortøyet i masta på MS Antilla – et 120 meter langt, tysk skipsvrak fra Andre verdenskrig. Skipet ligger grunt og på siden, og kommer langsomt til syne mens jeg svømmer langs ripa, tre–fire meter over det koralldekte vraket. Det er så jeg halvveis forventer å se nazispøkelser hver gang jeg snurr meg. Samtidig gir alle de fargerike fiskene som har funnet sitt hjem her, en paradisisk stemning, der de svømmer og svinser rundt skipet.

– Finner dere gull eller diamanter så lever dem til meg. Jeg tar kun 90 prosent kommisjon, spøker Richard, kapteinen på Fiesta.

Han forteller historien om hvordan fraktskipet ble senket her under krigen. Om hvordan det knakk i to, og om mannskapet, som ble fengslet på naboøya da Aruba ikke hadde plass.

Alltid pent vær på Aruba

Fjernsynet viser værmelding flere ganger daglig. Jeg skjønner ikke helt poenget. Temperaturen her holder seg uansett jevnt rundt 28 grader hele året. Regn kommer kun i korte skyll, og siden ABC-øyene ligger utenfor orkanbeltet, kan du forvente godvær okke som.

Det fordelaktige klimaet kombinert med milelange strender, gjorde at turismeindustrien vokste raskt og ukontrollert på Aruba.

– På 70- og 80-tallet truet utbyggingen med å ta helt over, før myndighetene fikk beskyttet 18 prosent av arealet, forteller Jimmy Majer, som er PR- og markedssjef i Arikok National Park.

– Nasjonalparken har tre mål, nemlig å beskytte naturen, å lære turister og lokalinnbyggerne om hvorfor dette er viktig, samt å tilby rekreasjon som fotturer, sykling, surfing og camping.

ABC-øyene har til sammen mer enn 300 endemiske arter, dyr og planter som ikke finnes noe annet sted i verden, og mange av dem er svært utrydningstruede.

– Turistnæringen er ikke alltid fornøyde med begrensingene vi setter, men de skjønner det når vi forklarer om økosystemets sårbarhet, sier Jimmy.

Det er også her i nasjonalparken du finner det eldste beviset på arubansk bosetning, nemlig en rødhvit fugletegning i et steinoverheng, som i dag også er et populært tilholdssted for flaggermus.

De første menneskene på Aruba skal ha kommet over fra fastlandet i kanoer for rundt 1000 år siden, og var caquetio-indianere fra nordvest i Venezuela. De bosatte seg på alle de tre ABC-øyene, og fikk etter hvert uønsket besøk av europeere, da Amerigo Vespucci og Alonso de Ojeda gikk i land her i 1499. Øyene kom så under spansk kolonistyre fram til 1636, da nederlenderne overtok, og først i 1986 ble Aruba en selvstendig nasjon, om enn fremdeles som en del av Kongeriket Nederlandene.

Svømmeavstand på Aruba

En mellomting mellom de hektiske og stadig voksende turistområdene langs øyas nordvestlige kyst, og nasjonalparkens kaktusdekkede stillhet, finner vi siste kvelden et stykke øst på øya.

Her holder stort sett kun lokalbefolkningen til, og på ZeeRover Fish Bar i Savaneta er det denne kvelden minst tre generasjoner som spiser, drikker, danser, leker og tar et slag domino.

ZeeRover har ingen menyer. Du forteller kun hvor mange dere blir til bords, og så serveres dagens fangst i passe mengde. Store kurver med kongereker, lime og brød, samt grillet fisk fyller raskt bordet, og alt smaker fortreffelig.

Paula dulter meg forsiktig i siden.

– Ser du det gule huset der?

Jeg nikker.

– Det er kun én mann som noensinne har svømt fra Aruba til fastlandet. Han bor der.

Små, åpne fiskebåter klunker mot bølgene. Vi fråtser i sjømat og venezuelansk Polar Beer under stjernehimmelen. Vi blir her en stund til.

HTML EMBED

3 anbefalinger på Aruba

1. Arubas naturlige svømmebasseng

På Conchi i Arikok National Park har millioner av bølger skapt et naturlig basseng, der du trygt kan bade og snorkle blant et mylder av fisk, mens kraftige bølger slår mot klippene rett ved. En virkelig spektakulær naturopplevelse.

2. Aruba Donkey Sanctuary

Lenge tror jeg Loide har på seg en t-skjorte fra DKNY, men det viser seg at det selvsagt står DNKY – som altså bør leses «Donkey».

– Lille Bonbon her tok vi fra eierne fordi barna synes det var morsomt å helle kokende vann på ham. Heldigvis har han ikke fått varige men, og i dag er han den eneste som lar barna ri på seg.

Dyreelskere må absolutt få med seg et besøk hos de nærmere 70 eslene som har funnet et trygt hjem på Aruba Donkey Sanctuary, etter at bilene overtok deres tunge arbeidsoppgaver.

3. Aloe vera-fabrikken på Aruba

Aloe vera var i sin tid det dominerende jordbruksproduktet på Aruba, og plantasjene dekket store deler av øya. I dag er den kommersielle dyrkingen kraftig redusert, men på den vesle fabrikken til Aruba Aloe holder de det gående.

På museet kan dere lære om aloe veraens historikk og betydning, men den viktigste grunnen til å stikke innom, er likevel fabrikkutsalget, der du kan sikre deg kvalitetsprodukter til deg selv, og flotte gaver de der hjemme.

Fakta om Aruba

Størrelse 179 km2
Folketall 102 000
Status Egen stat innen Kongeriket Nederlandene fra 1986
Valuta 100 arubansk floriner = 324 NOK

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir