HTML EMBED

FÅ TIPS TIL OPPLEVELSER PÅ CURAçAO

Curaçao er den største og mest befolkede av de tre ABC-øyene. Det er også den der fortiden er aller mest tilstedeværende, noe Dinah Veeris og hennes virksomhet er levende eksempler på.

– Da jeg var ung, ville alle bare ha ting som var nytt, og aller helst det som kom fra Nederland. Dette har endret seg. I dag er folk mye mer stolte over sin egen historie, sier hun.

Tradisjonsbæreren Curaçao

Dinah smiler mildt og bestemoderlig. Damen i 70-årene viser oss rundt i sitt formidable hageanlegg Den Paradera, der hun dyrker utallige ulike urter og planter, som alle har en plass i øyas historie. For tiden produserer hun over 200 ulike naturprodukter, for både helse, skjønnhet og velvære.

Vi finner den frodige oasen øst på øya. Her er fuglekvitter og rappfotede gekkoer. Det er garantert en katt i nærheten.

– Jeg startet opp fordi jeg så at mye tradisjonell kunnskap om planter og deres egenskaper forsvant, forteller hun.

Det nederlandske Vestindiske kompani gjorde øya til et sentrum i den transatlantiske slavehandelen, og de fleste av øyas innbyggere kan i dag spore sine røtter tilbake til det afrikanske kontinent.

Slavene hadde liten tilgang på legehjelp, og ble de syke, gikk de derfor til andre slaver som hadde vært medisinmenn i gamlelandet. Disse kjente igjen planter på Curaçao, som kunne benyttes.

I dag er formidling av kunnskap til kommende generasjoner det viktigste for Dinah.

– Det er selvsagt hyggelig og bra at utenlandske turister er interessert i våre tradisjoner, men langt viktigere å lære unge her på øya om hvor verdifullt dette er, sier hun.

Karibisk byliv på Curaçao

Det blir hevdet at Curaçaos hovedstad Willemstad er Karibias vakreste by. Når man ser de fargerike, velholdte hollandske fasadene ut mot havnebassenget, er det lett akseptere påstanden.

Reggie viser oss rundt i byen sin, og han er muligens den mest genuint lykkelige mannen jeg noensinne har truffet. Han smiler blidt og hilser entusiastisk på omtrent alle vi møter. Det kan være fordi han kjenner Curaçaos og sin egen historie så godt, at han setter så uendelig stor pris på livet han lever i dag.

– Jeg kjenner mine røtter, sier han, og blir et kort sekund alvorlig.

Reggie gikk for noen år siden til arkivene, som er åpne for alle, og fant ut at familien stammet fra Kongo. De var slaver, og jobbet på plantasjene.

– Øya vår har sett mye krig og grusomheter, men i dag er det bare fred og vennlighet, smiler Reggie, høy på livet som han er.

– Go with the flow på Curaçao

Selv om Aruba har de lengste og mest kjente strendene av de tre ABC-øyene, er det lite å utsette på skjønnheten til Curaçaos litt avsidesliggende strandperler.

Den smellvakre, laguneaktige Playa Cas Abou finnes på utallige postkort, mens Cas Abou, også kjent som Bon Bini Beach, har blitt kåret til én av verdens ti beste.

På sistnevnte strand treffer vi nederlandske Sjanena, som slapper av med sine døtre på tre og to år. Hun fulgte med over Atlanterhavet da mannen fikk jobb her, og har rukket å bli godt avklimatisert.

– I starten ble jeg frustrert over at ting tok slik tid, men det har jeg vendt meg til nå. Man må være tålmodig her, og når vi er hjemom Nederland en tur synes jeg alt er utrolig hektisk.

Sjanena og familien skal være på Curaçao i tre år, og hun gruer seg allerede til å flytte tilbake.

– Jeg kommer til å savne det avslappede, karibiske livet. Her er det ingen stress. Ingen avtaler. Som man sier her: «Go with the flow in Curaçao».

HTML EMBED

3 anbefalinger på Curaçao

1. Dinah Veeris’ hage på Curaçao

Den Paradera som drives av Dinah Veeris, er det to guidede turer daglig i høysesongen og et besøk er både lærerikt og hyggelig. Husk også å få med deg noen gaver fra butikken, der du får kjøpt oljer, badesalt, te, såper og annet velduftende, alt laget med tradisjonsplanter fra Curaçao.

2. Lag en storesøster på Curaçao

I butikker og boder rundt om på ABC-øyene vil du kunne finne små skulpturer av sjarmerende, tykke damer med fargerik dekor. De kalles Chichis – det vil si storesøstre.

Kunstnerne er lokale kvinner fra Curaçao – ofte kvinner som faller utenfor annet arbeidsliv – og om du vil kan du lage din helt egen Chichi.

Kvinnen bak virksomheten er den tyske kunstneren Serena Janet Israel, som startet med workshops etter at den nederlandske versjonen av realityshowet «Ungkaren» hadde vært innom, og latt de håpefulle damene prøve seg.

– Dagen etter at programmet ble sendt var mailboksen proppfull, forteller Serena.

Skulpturene koster 150 kr for små og 425 for store, og det er samme prisen enten du kjøper ferdigmalte, eller dekorerer selv i en workshop, men da kommer et tillegg på 850 kr per gruppe.

3. Besøk Curaçaos hovedstad Willemstad

Blant de vakreste, men også historisk viktigste byene i Karibia. Willemstad var en helt sentral havn for slavehandelen og trekanthandelen over Atlanterhavet, noe du kan lære mer om på det sterke slaverimuseet knyttet til boutique-hotellet Kura Hulanda.

Ta deg en tur over Queen Emma Pontoon Bridge – en helt spesiell svingebru, også kjent som The Swinging Old Lady. Besøk ellers det flytende markedet, der venezuelanske handelsfolk selger fisk, frukt og grønnsaker fra båtene sine.

Fakta om Curaçao

Størrelse 444 km2
Folketall 142 000
Status Egen stat innen Kongeriket Nederlandene fra 2010
Valuta 100 nederlandske antillegylden= 333 NOK

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir