Gå til sidens hovedinnhold

Grand Young Lady

Verdens yngste 71-åring, Karin Krog, har i bortimot 50 år vært en ledestjerne i norsk jazz. Det er absolutt ingenting som tyder på at hun skal slutte å skinne.

Karin Krog
Oslo Calling
Meantime Records/Musikkoperatørene

Karin Krog har kompromissløst alltid vært der. Hun har hele tida visst hva hun har holdt på med og fullstendig uavhengig av trender og liknende har Krog satt sitt umiskjennelige bumerke på musikk som har vært innenfor tradisjonen eller søkende langt udi det avantgardistiske. Karin Krog var også blant de aller første som søkte inspirasjon i ymse etniske uttrykk – noe vi også får et eksempel på i Duke Ellingtons klassiker ”Caravan” her.

Denne gangen serverer Krog oss et dusin låter henta enten fra standardskatten – ”Señor Blues”, ”I Wish I Knew”, ”My Romance” og ”God Bless the Child” blant andre – og enten eget stoff eller musikk fra hennes gode venn, salige Red Mitchell som også skrev en tekst som er hyperaktuell i dag, ”The Sun & the Water” som alle med et aldri så lite miljøengasjement – eller kanskje alle som bør skaffe seg det – bør lytte ekstra nøye til.

Ballet åpner med Krogs verbale hyllest til Bill Evans som pianisten i The Meantimes, bandet til Krog, Vigleik Storaas, har satt musikk til. På alle slags vis setter ”Misteree” standarden for resten av ”Oslo Calling” – strålende. Bassist Bjørn Alterhaug og trommeslager Tom Olstad utgjør resten av The Meantimes – et band som har eksistert siden 1991 og som har vært med Krog over store deler av verden. Det høres tydelig og her snakker vi om musikalsk empati av sjeldent merke.

Når så Krog har henta inn så framifrå gjester som gitaristen Jan Erik Kongshaug, flügelhornisten Roy Nikolaisen, altsaksofonisten Frode Nymo, sopran- og (for en svært sjelden gangs skyld) tenorsaksofonisten John Surman – som også har vært med som produsent – og vokaltrioen The Krog-Tones, så har ”Oslo Calling” blitt en glitrende manifestasjon av hvor Karin Krog befinner seg musikalsk i 2008. Hun befinner seg enkelt og greit på toppen av sin karriere.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken