(SIDE2): - Falske legemidler kan inneholde ti ganger mer virkestoff enn legemiddelet det kopierer.

Tidligere stortingsrepresentant for arbeiderpartiet, Karita Bekkemellem er leder av Legemiddelindustrien (LMI).

Hun vil stoppe importen av falske legemidler og lanserer fire tiltak i en blogg hun skriver på nettstedet Dagens Medisin .

- Et livsfarlig problem
De falske legemidlene kommer i all hovedsak til Norge i posten - etter at privatpersoner har handlet på utenlandske nettapotek.

- Så lenge strafferammen er lav og profitten er enorm, vil denne piratvirksomheten fortsatt være et stort og livsfarlig problem, skriver hun i blogginnlegget.

Her er Bekkemellems forslag til tiltak som bør settes i verk:

- Myndighetene bør presisere i straffeloven at innførsel og omsetning av falske legemidler straffes likt med narkotika eller doping.

- Myndighetene bør innføre et totalforbud mot forsendelser av reseptbelagte legemidler for privatpersoner fra utlandet.

- Også norske tollmyndigheter må få rett til å destruere reseptbelagte legemidler som beslaglegges på grensen.

- Norge bør vurdere å åpne for seriøs netthandel med reseptbelagte legemidler med utgangspunkt i forsendelser fra norske apotek.

LES OGSÅ:

Advarer mot falske legemidler

Falske medisiner for milliarder

Kjører storaksjoner
Legemiddelverket er stadig vekk ute og advarer mot falske legemidler som kan kjøpes på internett og i september ble den fjerde storaksjonen mot nettsalg av ulovlige og falske legemidler gjennomført i 81 land.

- Vi vet at mennesker dør fordi de tar falske medisiner uten virkning. Videre dør mennesker som følge av at de får i seg store doser legemidler uten å vite det. Dette er alvorlig, skriver overlege hos Statens legemiddelverk Steinar Madsen på legemiddelverkets nettsider.

Aksjonen har som mål å advare mot kjøp av falske legemidler i tillegg til å identifisere produsenter og distributører av falske og ulovlige medisinske produkter, samt kriminelle nettverk.

Omsetningen av falske legemidler globalt sett er anslått til 75 millarder USD per år. Til sammenligning antas narkotikaomsetningen å være på 50 millarder USD.

Les mer om falske legemidler på Statens legemiddelverk