Gå til sidens hovedinnhold

Karl den store

Saksofonisten og innovatøren Karl Seglem fortsetter å åpne nye dører. Med «Urbs» har han sammen med et delvis nytt band nok en gang fortalt oss at han er ustoppelig i sin søken etter noe nytt og høyst personlig.

Karl Seglem

Urbs

NORCD/Musikkoperatørene

På slutten av 80-tallet gikk Karl Seglem fra plateselskap til plateselskap med musikken sin – uten videre hell. Det skal vi være veldig glad for. Det førte nemlig til at Seglem starta sitt eget selskap, NORCD, og fram til i dag har selskapet gitt ut 23 CD-er – i stor grad strålende musikk som neppe hadde funnet veien ut gjennom etablerte selskap.

De knapt 20 åra som har gått siden NORCD så dagens lys, har også ført til at Seglem har hatt fullstendig frie hender til å gjøre akkurat det han har følt for kunstnerisk. Det har vært kort vei fra kunstneren til direktøren, kan man trygt si. Her har det aldri vært snakk om å kompromisse og det bærer da også musikken preg av.

Med «Urbs», som er latinsk for by, viser Seglem oss kanskje i større grad enn noen gang forbindelsen mellom sin oppvekst i Sogn og Fjordane, nærmere bestemt Årdalstangen, og sitt voksne liv i storbyene Bergen og Oslo. Inspirasjonen fra fjellene legger han absolutt ikke skjul på – heller ikke byene, og denne motsetningen trer vakkert og sterkt fram i musikken som har mye tradisjonsmusikk i seg sammen med mye elektronika og jazz.

Det blir til sammen et brygg Karl Seglem er helt alene om på denne jord. Med sin tenorsaksofon – det er mulig å høre at han har lytta til Jan Garbarek i oppveksten, men det er absolutt ikke noe å skamme seg over – det særegne bukkehornet og en hel del elektronikk, Håkon Høgemo på hardingfele, Helge Norbakken på trommer og perkusjon, Gjermund Silset på basser og gitar og Olav Torget på gitarer, ngoni og baglava, har Seglem & Co skapt en musikk og en sound som de mer enn gjerne kan dra ut i verden med.

Slik Karl Seglem og musikken hans framstår i dag er den så personlig, original, sterk, vakker og varm at man lett kan tro at Karl Seglem har funnet fram. Det tror jeg likevel ikke: Vi kommer garantert til å finne søkeren Seglem et annet sted neste gang – stadig på leting.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen