Gå til sidens hovedinnhold

Her fikk innbyggerne skattesjokk - regninga skvatt opp 55 prosent

- Det er et ramaskrik blant folk.

(NORDLYS.NO): Årets første regning for eiendomsskatt og kommunale avgifter ga Alf With (77) og flere andre karlsøyværinger et aldri så lite sjokk.

- Jeg får en følelse nedover ryggen at det er noe som ikke stemmer, sier With (bildet), til Nordlys.

Han forteller at han i fjor betalte avgift og eiendomsskatt på 1.654 kroner i kvartalet, mens regninga for første kvartal i år lyder på 2.558 kroner. Altså en økning på 904 kroner, eller nesten 55 prosent.

- Dette omfatter eiendomsskatt, renovasjon og feiing. Vann- og kloakkavgift har jeg ikke, sier han.

With er ikke den eneste som reagerer.

- Det er et ramaskrik blant folk som ikke har vært forberedt på en slik økning. De færreste har visst hva som ventet dem. Jeg har hørt noen si at de har fått 100 prosent økning, sier han.

- Kommer du til å protestere på regninga?

- Nei, men jeg kommer til å dra til Hansnes for å snakke med de på kommunen om hva dette er for noe, sier han.

Eiendomsskatten mer enn tredoblet

Nordlys ber rådmann Jan-Hugo Sørensen i Karlsøy forklare hva som har skjedd med avgiftene i kommunen siden i fjor. Og den store forskjellen ligger i eiendomsskatten på boliger og hytter.

- Den har vi økt fra 2 til 7 promille. Det vil variere hvor mye dette utgjør for den enkelte, da dette avhenger av taksten, men for en bolig med takst på 1,2 millioner kroner vil økningen utgjøre 6.000 kroner i året. Fra 2.400 kroner i fjor, til 8.400 kroner i år, sier Sørensen.

Til sammen er det beregnet at kommunen vil ta inn fem millioner kroner mer i eiendomsskatt i år enn i fjor, noe rådmannen sier var nødvendig for å få budsjettet i havn.

- Jeg skjønner jo at innbyggerne reagerer når de får en betydelig økning på regninga. Alle ønsker å betale minst mulig. Så vi var forberedt på at det ville komme reaksjoner.

Men noe er blitt billigere

Imidlertid peker Sørensen på at kommunen samtidig har satt ned avgifta for vann og avløp med 25 prosent, noe som innebærer en lettelse.

- Og ser vi ting i et enda større bilde, så er det jo slik at karlsøyværingene er i tiltakssonen for Nord-Troms og Finnmark, noe som gir betydelig fradrag på skatten og nedskriving av studielån. For et ektepar kan dette utgjøre om lag 100.000 kroner. Så det har sine økonomiske fordeler også å bo i Karlsøy, sier Sørensen.

Når det gjelder øvrige kommunale avgifter har renovasjonsavgifta for boliger økt med 61 kroner, fra 1.999 kroner til 2060 kroner uten moms, og for hytter fra 920 kroner til 1.242 kroner. Avgifta for feiing er den samme som i fjor.

Les flere saker fra Nordlys her.

Kommentarer til denne saken