(SIDE2): «Hvis damebladenes redaktører mener noe med sin bekymring for kvinners kroppsfokus, bør de snarest kaste klærne». Det formante tekstforfatter og barnevernspedagog Dagfinn Nordbø i lørdagens VG.

Og kvinnemagasinet Woman tar ham på ordet – om enn tilfeldig – i sitt nyeste nummer. Der kan man nemlig se både sjefredaktør, moteredaktør og journalist i bare nettoen i ulike sammenhenger for å teste egen bluferdighet.

I Evas drakt – for leserne
I augustnummeret av Woman har redaksjonen testet «nakenhet» – det å være naken og utfordre sin egen bluferdighet. Konstituert sjefredaktør Karoline Sandborg har strippet på String Show Bar i Oslo, journalist Camilla Lindgren har stått aktmodell og moteredaktør Karoline Hestnes kastet klærne på nudiststrand.

– Vi i Woman heier på vanlige jenter, og fronter redaksjonen mye i bladet for å understreke dette, sier Karoline Sandborg til Side2.

«Hykleriet fra damebladenes redaktører kan bare stoppes på én måte: nemlig at de slutter å hykle. Hvis de mener alvor med alle sine skriverier om at de er bekymret for kvinners kroppslige selvbilde, bør de stille opp nakne selv». Det var oppfordringer fra Nordbø. formodentlig kan Womans blottlegging av egne medarbeidere gi ham en midlertidig sinnsro.

Var det tilfeldig at denne reportasjen kom ut akkurat nå når denne debatten pågår?
– Nei, det var ikke tilfeldig. Det var tilfeldig at denne kom samtidig som ELLEs reportasje og dermed debatten, men sommerbladene er alltid mer lettkledte. Vi ville gjøre noe mer sprekt, og vi tester alltid noe i hvert nummer, forteller Sandborg.

Synes du Woman’s reportasje rettferdiggjør bladets bruk av lettkledte, vakre kvinner for øvrig?
– Vi trenger vel ikke rettferdiggjøre det, men det er et bidrag i debatten. Vi har ikke stilt ut kjendiskvinner for å illustrere kvinnekroppen. Vi har tatt saken i egne hender og testet vår egen bluferdighet.

Sandborg er imidlertid enig med Nordbø når det gjelder magasinenes innvirkning på kvinners selvbilde.

– Jeg er enig i at kvinner potensielt kan få dårlig selvtillit av å lese dameblader. Derfor er det viktig at vi tar det ansvaret. Det er greit å være estetiske og å bruke modeller som er vakre, men også oppfordre til et realistisk selvbilde. Vi gjør dette i Woman ved å fronte redaksjonen mye, som består av en gjeng vanlige, herlige jenter. Slik som i nakenhetsreportasjen vår, sier hun til Side2.

Får du dårlige selvtillit av reportasjen?
– Jeg tror vi må gjøre noe med konseptet «vakker». Jeg får ikke dårlig selvtillit av bare den, MEN om det blir kvernet inn at det som er normen er å se ut som forsidepiken, og jeg allerede er predisponert for dårlig selvtillit, så kanskje. Vi bør heller være litt realistiske og fremme et realistisk kroppsideal der det er rom for flere tolkninger av vakker, flere størrelser og et mer avslappet forhold til egen kropp.

– Jeg vil som Nordbø oppfordre redaktørene selv til å stille naken for at vi skal selv gjøre det vi formaner. Skal vi hylle kvinnekroppen kan vi jo bruke oss vanlige kvinner for å illustrere dette? Men det er jo sikkert ikke alle som har så lyst til det.

Nordbø uttrykker at det er kvinner og kvinnebladene som står for undertrykkingen av eget kjønn – hva er dine tanker om det?
– Jeg synes absolutt ikke det! Jeg skrev nylig en leder om dette her, og å si at ALLE dameblader er undertrykkende stemmer ikke. Vi lager Woman med stor stolthet hver måned. Vi kaller oss også for en jentebevegelse og vi er til for vanlige ekte jenter.

– Dameblader er som sagt en veldig vanskelig sjanger. Annonsørene betaler jo for gildet, det kommer til å være annonser i bladene fremover. Så det er en evig maktkamp og det kommer alltid til å være vakre kvinner i annonsene og på coverne.

– Norske jenter må ta ansvar
Sandborg mener leserne også må ta sine forpliktelser i debatten.

– Norske jenter må også ta sin del av ansvaret. De sier de ønsker seg nabojenta på coveret, men ville de kjøpt bladet da?

Likevel vil hun gjøre sitt for å endre hva som er idealet i dag.

– Jeg er veldig for å normalisere «vakker»-konseptet og håper den æraen med heroinmodeller er over, for det var veldig ødeleggende. Som kvinne er jeg langt fra perfekt, og det er heldigvis heller ingen andre. Likevel må jeg jo få lov til å være stolt.

Nakne kjendiser om den nakne sannhet
Bakgrunnen for Nordbøs uttalelse er en reportasje i magasinet ELLE, som har invitert fem kjendiskvinner til nakenfotografering og konversasjon om forholdet til egen kropp. Han reagerer på det han anser som en hyklersk bekymring for kvinners selvtillit i forhold til kropp og utseende, og viser til sjefredaktør Signy Fardals leder som omhandler kvinners tendensiøse rakking på seg selv.

I reportasjen «Den nakne sannhet» erkjenner Synnøve Skarbø at hun er misfornøyd med sine lite definerte armer – illustrert av en veltrent og vakker kropp. Annette Stai skulle ønske hun var 1.80 høy – avbildet med lange, slanke legger i sesongens like lange designerhæler. Mona Grudt, Pernille Holmboe og Maria Haukaas Storeng er tilsvarende nakne og – tilsynelatende lytefrie.

Dobbeltmoralsk om skjønnhet
Debattens kjerne dreies rundt kvinnemagasinenes dobbeltmoral når det gjelder kroppsidealer, sunne forbilder og hva som defineres som vakkert. Nordbø mener magasiner som ELLE burde utvise ansvarlighet og bruke flere alminnelige kvinner i bladene. Fardal er ifølge NRK ikke enig og sier at jenter ikke får komplekser av å se vakre kropper.

– Vi tåler å se bilder av jenter vi kanskje synes er vakrere enn oss selv, komplekser er i våre egne hoder, sier Elle-redaktøren til NRK.

Gammelt nytt fra ELLE
Sandborg er ikke overrasket over ELLEs reportasje og ser ikke helt hva som er nytt.

– Kvinnene er jo kjempevakre, de er jo vanlige selv om de er kjendiser. Men jeg ble ikke sjokkert. Det var ikke noe nytt, og dette har blitt gjort siden damebladenes opprinnelig. Alle kvinner har komplekser, så det var ikke overraskende. Jeg skjønner ikke helt blesten rundt det, men vi er som sagt på et punkt hvor vi er litt lei av det uoppnåelige kroppsidealet hvor vi aldri er slank nok eller pen nok.

Om Woman ikke lover tilsvarende nakenhet i flere numre, samtaler de i det minste om mulighetene rundt et «real women’s issue» eller et lesernummer. Men som Sandborg avslutningsvis påpeker:

– Vi blir ikke noe nakensjokkblad med det første.