Gå til sidens hovedinnhold

11-åringer kaster seg på bloggbølgen

Karoline Bratrein (11) er en av mange unge jenter som forteller om livet sitt gjennom på bloggen.

Nordlys har i flere saker de siste dagene vist hvordan blogging ikke bare har blitt en aktivitet - men også en industri der de mest leste "rosabloggerne" tjener store penger.

Samtidig kaster yngre og yngre brukere seg på. Mange jenter i elleveårsalderen i Tromsø har egen blogg på det populære nettstedet blogg.no. Karoline Bratrein (11) oppdaget fenomenet for ett år siden, og presenterer hverdagen sin gjennom hennes egen blogg. Det hele startet med et tips fra ei venninne.

I dag har nesten alle jentene i klassen hoppet på trenden.

Ser opp til rosabloggere
I løpet av ett år har den elleve år gamle jenta opprettet flere blogger. Karoline forteller at hun fokuserer på å skrive positive innlegg.

- Jeg skriver om byturer, venninnebesøk og det som ellers skjer i hverdagen min. Når det gjelder bilder legger jeg kun ut det som jeg ville vist frem til andre, sier hun til Nordlys .

Karoline mener det store høydepunktet med å blogge er å lese kommentarene hun får.

For tiden har hun en blogg som bare venninner og familen leser, men hun sier hun ønsker å gjøre noe stort av hobbyen i fremtiden.

- Jeg ser opp til de populære bloggerne. Det er fristende å kunne leve av blogging slik som de gjør, sier hun, og forteller at hun er mye innom den populære bloggeren Therese Charlotte Margrethe Nielsen fra Tromsø.

Har grenser
Mamma Kristina Bratrein forteller at datteren hadde opprettet en blogg lenge før hun visste om det.

- Jeg ble overrasket over at hun visste hvordan hun laget en. Dessuten er hun kanskje litt for ung til å ha egen blogg, sier Bratrein, og legger til at de har regler for hvordan bloggingen skal foregå.

- Vi har snakket mye om hvilke bilder som er greit å legge ut. Lettkledde bilder er ikke lov. Det nytter ikke å angre når en først har lagt ut et bilde på internett, påpeker Kristina Bratrein.

Hun mener blogging er lærerikt, så lenge de unge jentene gjør det på riktig måte.

- Internett er kommet for å bli. Det er bedre å lære dem kjørereglene enn å nekte dem å blogge.

Mange bloggere opplever å få stygge kommentarer på bloggen. Karoline har har ordnet slik at hun må godkjenne alle kommentarene før de blir publisert.

- Jeg har ikke opplevd noe negativt med bloggingen hittil. Hvis jeg hadde fått stygge kommentarer ville jeg slettet det med en gang, påpeker elleveåringen.

Professor advarer
Blogg kan være til glede for unge jenter, men sjansen for å bli misbrukt kan være stor. Professor i psykologi ved universitetet i Tromsø, Monica Martinussen, understreker viktigheten av at foreldrene er oppmerksomme når barna starter med blogging i ung alder.

- Det er personer der ute som utgir seg for å være noen andre. Når et bilde først er lagt ut på internett kan det bli værende der i mange år selv om det er slettet. Dette kan fort bli en gapestokk for unge som ikke forstår konsekvensene av å utlevere seg selv på nettet, advarer Martinussen.

Mobbing på internett
Hun påpeker at det er lurt å snakke om faremomentene ved å bevege seg ut på en slik arena. Foreldre burde passe på hva som blir lagt ut på bloggen, ifølge professoren.

- Mobbing skjer ikke bare i skolegården, men også på internett. De kan få massive kommentarer på utseende som kan være vanskelig å fordøye for så unge jenter.

- De burde gjøre en vurdering av når barna er klar for å starte og blogge. Foreldrene burde hvertfall overvåke aktiviteten nøye, avslutter Martinussen.

Les flere saker fra Nordlys.

Kommentarer til denne saken