Mellomlederrollen oppfattes av mange å være den vanskeligste rollen i en organisasjon. Du befinner deg mellom barken og veden, eller mer korrekt; mellom toppledere, medarbeidere og kollegaer. Du føler deg som dritten i midten. Du jobber sent, rekker aldri å bli ferdig med oppgavene dine, du sliter med jobb/fritid, du er sliten og føler ikke du strekker til.


Mellomlederrollen er kanskje den viktigste rollen i organisasjonen. Det er mellomlederen som skal sette strategien «ut i live». Det er mellomlederen som skal sørge for at medarbeiderne har fokus på de riktige oppgavene for å kunne realisere strategien, og nå de målene som er satt.

Hvordan kan du bli bedre i din jobb som mellomleder?

Bli kvitt apekattene

Det første du må lære deg som mellomleder, er å bli kvitt apekattene, eller redusere antall apekatter til et minimum. Apekatter er alle problemene og oppgavene som dine medarbeidere, kollegaer og sjefer kaster på din pult, eller sender deg på e-post, og som gjør at du drukner i arbeid. Hvordan skal du klare å få ryddet opp i denne enorme arbeidsmengden?

Det viktigste tipset her er:

Ikke tillat at medarbeidere og kollegaer kommer til deg med et problem. Medarbeiderne og kollegaer skal komme til deg med forslag til løsninger, men aldri problemer. Hvis de kommer med et problem, spør: "Har du noen forslag til løsninger?" Hvis de ikke har det, be dem gå tilbake og tenke på hvilke mulige løsninger som finnes. Når de har gjort det, kan de komme tilbake til deg og presentere mulige løsninger og aller helst en anbefaling.

Det er mange fordeler med denne måten å lede på, som jeg vil kalle å coache.

  • Medarbeiderne lærer å reflektere og løse problemer på egen hånd
  • De får mestringsfølelse ved å løse problemene selv
  • De føler at deres mening blir hørt og verdsatt
  • De føler tillit til deg som leder
  • De blir bedre trent til mulig fremtidig nye oppgaver
  • De sitter ofte nærmest problemstillingen, og har kanskje bedre forutsetninger for å kunne finne den beste løsningen selv, men mangler selvtilliten.
  • Du får frigitt tid til å lede.

Dette og mange andre praktiske verktøy og tips vil du få tilgang til når du deltar på kurset: Mellomlederens Verktøykasse. Jeg tør love at du vil føle deg motivert til å ta fatt på oppgavene med ny inspirasjon. Du vil få et bedre samarbeid med din sjef, dine kollegaer og ikke minst dine medarbeidere.

Meld deg på to motiverende dager med mellomlederrollen i fokus!

For mer informasjon om kurset, sjekk her

For å lese flere artikler fra meg, sjekk disse:

Ingen får makt over deg

Aldri mer en dårlig sjef

Karrieretips ingen forteller deg

Tving ungene opp om morgenen (Norges nest mest leste blogginnlegg i 2017 hos Nettavisen)