Gå til sidens hovedinnhold

Kaster skygger over børsen

Børsen bader i solen, men finansverdens vokter gir investorene en kalddusj.

Nye bestemmelser for finansnæringen i USA skremmer aksjene over hele verden nedover. Til tross for skyhøy oljepris følger Oslo Børs med ned.

Hovedindeksen faller 0,94 prosent til 483,50 poeng torsdag morgen.

Styrelederen i det amerikanske finanstilsynet Securities and Exchange Commission, SEC, Christopher Cox sier at de nå vil tvinge bankene, investeringsbankene, meglerhusene og andre finansinstitusjoner til å legge frem full oversikt over hvilke investeringer og disposisjoner de har knyttet til likviditet og kapitaltilgang. Det liker markedene dårlig. Samtidig er det en påminnelse om at det kan kommer frem flere skjeletter ut av skapene til næringen.

Les mer: Her sjokkerer han finansverden


Resultatrush
Blant de som har lagt frem sitt resultat for første kvartal er Veidekke. Selskapet sliter med sviktende boligsalg i Norge og Danmark, men opplever at aktiviteten i næringen fortsatt er høy. Usikkerheten knyttet til utviklingen i finansverdene byr på utfordringer i tiden fremover. Selskapet fikk et resultat før skatt på 16 millioner kroner i årets tre første måneder mot 53,7 millioner kroner i samme periode i fjor. Fortsatt har de en topplinjevekst å vise til, men økte priser på innsatsfaktorer fører til økte kostnader.

Les mer: Sviktende boligsalg svekker Veidekke

Veidekk-aksjen faller 8,74 prosent til 47 kroner. Det tilsvarer 4,50 kroner, mens aksjen noteres uten rett til utbytte på 4 kroner. Det innebærer at fallet ikke er like kraftig som den prosentvise nedgangen tilsier.

Milliardunderskudd i Skogen
Norske Skog blir sendt ned 1,30 prosent til 22,85 kroner etter at de ikke overraskende leverer elendige resultater for første kvartal. Forventningene i forkant av resultatfremleggelsen var skrudd utallige hakk ned, men selskapet klarer likevel levere store skuffelser. Før skatt satt de igjen med et underskudd på 1,1 milliarder kroner i første kvartal, mens analytikerne hadde ventet 845 millioner kroner.

Les mer: Tøff jobb for Spetalen

Rekord for PGS
Seismikkselskapene Petroleum Geo-Service og TGS-Nopec har også presentert første kvartal. PGS har levert det beste kvartalet noensinne og nyter godt av et knallsterkt seismikkmarked. Selskapet leverer godt over forventningene til analytikerne og seismikkselskapet ser at de vil gjøre det bedre enn tidligere antatt. Blant annet ser det høyere 70 prosent inntekter fra marinekontrakter i 2008 enn i 2007.

PGS-aksjen faller likevel 0,17 prosent til 146,75 kroner. Les mer: Rekordkvartal for PGS

TGS-Nopec er ikke like flinke. Det klarer ikke innfri forventningene til markedet og blir sendt ned 3,19 prosent til 81,90 kroner. Selskapet opprettholder tidligere utsikter for 2008 sett under ett, og mener at det leverer i tråd med egne forventninger.

Les mer: TGS sliter med å innfri

Oljen opp
Lerøy innfrir heller ikke helt forventningene, men ser at prisutviklingen for laks er positiv. Aksjen sendes opp 0,94 prosent til 107 kroner. Les mer: Motgang for Lerøy

Oljeprisen har steget videre det siste døgnet og nordsjøoljekontraktene noteres til 122,12 dollar fatet torsdag morgen. Oppgangen kommer til tross for at oljelagrne i USA øker. Les mer: Oljeprisen er doblet

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken