Gå til sidens hovedinnhold

Kastet alle hemninger

Det var da Jo Nesbø jobbet med research om avhørsteknikker til en ny Harry Hole- bok at krimromanen «Hodejegerne» ble til.

(SIDE2). - Dette er den mest hemningsløse underholdningsboka jeg har skrevet, sier Jo Nesbø om «Hodejegerne» som slippes mandag.

Hovedpersonen denne gangen er en rabiat hodejeger ved navn Roger Brown. Han er opptatt av kvinner, seg selv, design og kunst.

- Roger er en uspiselig type, en drittsekk som er opptatt av historien som tingene forteller. Han er fanget av fortellinger som merkevaren sier. Roger lever i en fiksjonsverden. Det eneste som er virkelig i livet hans er konen Diana som vil ha barn, men selv det blir fiksjon gjennom en abort, forteller Nesbø.

Fascinert av tyveri
Han tar opp tråden om hva tingene forteller, og at Roger er opptatt av at ting ser dyrt ut og er vanskelig å få tak i.

- Se på solbrillene mine, du tror det er Armani-briller til 2000 kroner, men de kostet 14 kroner i Thailand. Jeg er og en løgner, og jeg er en løgner av yrke. Jeg skriver fiksjon, jeg bruker også manipulative teknikker.

Roger Brown bor i en stor villa, har dyre vaner og stjeler kunst for å løse sine økonomiske problemer, og for at hans kone Diana skal bli hans for alltid.

- Jeg har alltid vært fascinert av å stjele, jeg er bare litt for strajt til å gjøre det. Men jeg har på en måte stjålet 1986 kroner fra Armani. Det er et Armani-tyveri som gir meg tilfredsstillelse.

Hole ble Brown
«Hodejegerne» handler om sjalusi, kunst, utroskap og avhørsteknikker og FBIs nitrinns avhørsmodell. Krimromanen kom egentlig til da Nesbø drev research om avhørsteknikker til en ny Harry Hole-bok.

- Jeg snakket med en tidligere drapsetterforsker og ble fascinert av graden av kynisme. Under avhøret plasseres en tørkerull akkurat så langt unna bordet at den mistenkte ikke når den. Så trykkes det på følelsesknappen, for eksempel noe om familien, så fylles øynene opp med tårer, og da rekker du ham tørkerullen og sier «jeg er her for å hjelpe deg».

Det var da Nesbø gikk bort fra Harry Hole og tenkte at dette måtte han utnytte.

- I hvilken jobb kunne man utnytte dette? Tenkte jeg. Det måtte bli under jobbintervjuet, og sånn kom jeg på hodejegeren Roger Brown.

Morsomt arbeid
Det er kun et år siden Nesbø kom med sin forrige krim, «Snømannen». Kort tid etterpå slapp han en barnebok om promping.

Les intervju om bøkene:
- Snømannen er den skumleste

Nesbøs kraftige prompepulver

Denne gangen synes Nesbø det har vært ekstra morsomt å skrive.

- Det har vært veldig lett, og det er morsomt med en førstepersonsberetning. Jeg vet leseren vil strekke seg langt med en førsteperson, så man kan gå lenger mot det ufordragelige. Men om leseren snur ryggen til, så har du mistet fortellingen.

Og selv om det i disse dager dreier seg om Roger Brown for Jo Nesbø, så er ikke Harry Hole glemt.

- Jeg har ikke lagt fra meg Harry Hole, jeg jobber parallelt. Det kommer en ny bok til neste år.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Dagens premie i Side2-quiz: Jean Paul Gaultier Eau de Toilette parfymesett

Reklame

Sommerens kuleste badeflåter

Kommentarer til denne saken