Gå til sidens hovedinnhold

Katastrofe-sms kan redde liv

Hvordan får man advart folk om en mulig katastrofe innen et område? Tekstmeldinger kan være svaret. Det er enkelt å lage et system som sender en sms til alle mobiltelefoner i et område.

Det åpner for effektivt varsel om potensielle farer, skriver Forskning.no.

Varsling
Det har vært mye fokus på sensorsystemer som kan varsle om naturkatastrofer i etterkant av tsunamikatastrofen i Asia. Men det hjelper lite med et tidlig varslingssystem dersom man ikke får advarslene ut til folk i området.

The Cellular Emergency Alerts System Association (CEASA) i Storbritannia mener tekstmeldinger er løsningen. De jobber for å opprette et system som gjør at basestasjoner kan sende katastrofevarsel til alle GSM-telefoner i et område, skriver New Scientist.

Leveres separat
For å opprette et slikt system må nettverksleverandørene sette inn en skreddersydd pc i sine nett. Denne pc-en har oversikt over alle telefonmastene hos leverandørene, og kan dermed sende ut advarsler til alle mobilene som befinner seg i ett bestemt område.

Fordi disse sms-ene leveres separat fra annen trafikk, skal de komme fram selv om telefonnettet er overbelastet med normal trafikk.

- Vi kan definere området veldig klart. Du kan sende advarsler til en liten landsby som er i ferd med å bli vasket bort, eller du kan fortelle en hel region at det er en tsunami på vei, sier Mark Wood i CEASA til New Scientist

Kommentarer til denne saken